potep z minijem po GB

potopisi, podvigi,.....
Uporabniški avatar
gregor.tm
Administrator Moderator
Prispevkov: 1110
Pridružen: 15 Jan 2009, 13:42
Model: traveller
Motor: 850, 1275 + turbo
Kraj: Maribor

potep z minijem po GB

Odgovor Napisal/-a gregor.tm » 09 Avg 2014, 21:27

obljubil sem da to leto ponovno objavim potopis našega potepa po GB. pravzaprav po eni od pokrajini Wales. Ker smo Škotsko že obdelali, ko je bil IMM2004, južni del Anglije v času IMM2009, je bil to leto IMM2014 zelo dober izgovor da se ponovno odpravimo na pot in raziščemo še tretji del oz. pokrajino združenega kraljevstva po imenu Wales.
to je bilo naše 4. potovanje z avtom, pravzaprav z minijem po Angliji.
tokratna pot je trajala dober mesec dni in ta potopis bo blede odsev dogodkov. poskusil se bom omejiti na dve temi. ena je povezana z miniji, druga z naravo, ki nas vsakič popolnoma prevzeme. kot boste videli smo se mest kar izogibali. bolj smo iskali divjine.

uvod bom namenoma preskočil, sam je pri pakiranju in odhodu zelo deževalo. še predno smo prišli do avstrijske meje je mini prvič zatajil. v vseh tel letih ni na potovanjih nič zatajil, tokrat pa že na odhodu. komaj smo se prebili do prve strehe na glavo oz. bencinski črpalki. zamenjal sem "cinšpulno" preveril vse kontakte itd.... na koncu ugotovil, da je bil zamašen en od dveh filtrov za bencin. tega sem preveril že pred potjo in vizualno je zgledal OK, kljub temu pa več ni prepuščal dovolj bencina. napaka odpravaljena, mi pa veselo po dežju naprej.

no pa naj od tu naprej govorijo slike:

V NAPREJ SE OPRAVIČUJEM ZA MORDA DOLGOČASEN IN SUHOPAREN UVOD V ZAČETEK POTOVANJA. KASNEJE SE BO RASPLETLO V BOLJ POTOPISNE FOTKE

končno se je v avstriji vsaj malo zjasnilo in to ravno na delu kjer vedno, resnično vedno dežuje. naš stalni popotnik- kovček na strehi je moral večino časa preživeti v polivinilni zaščiti.
Slika


pot nas je vodila skozi Nizozemsko, kjer smo se zaustavili za dva dni:
Slika

zaustavili smo se na akademiji na kateri sem preživel nekaj let in to ravno v času velike slovesnosti, ko se je zbralo veliko gostov iz celega sveta, tako sem imel priložnost ponovno videti prijatelje po več kot 20. letih.
na sliki je največja lesena hiša na svetu, ki je narejena brez enega žeblja popolnoma po principih Stapaya Vede.
Slika

še kratek sprehod po gozdu blizu vasice Vlodrop v katerem sem pred več kot 20. leti preživel veliko prijetnega in sproščenega časa v katerih mirnih trenutkih spoznal seme mojega raziskovanje skozi življenje:
Slika

ko smo napolnili baterije smo po dveh aktivnih dnevih proslave odrinili na obisk mini prijateljem na poti.
ni jih bilo težko najti, saj imajo več kot 35 minijev!!!! seveda tudi na prodaj. večina so MPI modeli. Ko smo se pozdravili so sledili zanimivi trenutki raziskovanja notranjosti njihovega podjetja in skritih regalov na podstrešju, polic po skladiščih, delavnici itd.
Slika

skladišče je zgledalo nekako kod čudežnjih sanj ali pa Alibabina votlina. kdaj ste nazadnje videli toliko tovarniških delov iz zgodnjih 60. in 70. let na kupu????? dobri poznavalci bodo po sliki vedeli na kaj mislim.
Slika

tudi rabljenih glav je bilo dovolj.... samo zbrati je potrebno pravo! 9 vijakov? 11 vijakov?
Slika

kaj potrebujete? tu vse dobite! rabljeno, novo, ..... in še več. meni se tu več ni šlo naprej.
Slika

najhuje je, ko prideš do regalov kjer so samo novi nerabljeni deli iz 60tih, 70tih let. tega pa ni malo. police in police. jaz sem slikal, slikal, slikal.... vas pa ne bom moril z vsemi detalji iz sanjskega skladišča, kjer so deli v originalnih embalažah že več kot 40+ let.
Slika

v salonu imajo tudi zelo zgodnji primerek MK1 minija, ki je bil narejen na Nizozemskem. prav ste slišali! nizozemske je izdelovala minije že takoj v letu 1959!!! več si lahko preberete v lanjsko letni reviji mini magazin.
Slika

šef Richard, ki je svoje življenje podaril minijem z odlično BMC tablo v rokah! rekli bi prava stvar v pravih rokah. tudi jaz bi jo imel ;)
Slika

še hitri servis oz. nastavitev vplinjača na bencin, ki se kar močno razlikuje od našega. neverjetno je kako se je močno spremenilo delovanje motorja po vsakem polnenju bencina na poti. vsaka črpalka ima čisto svojo kakovost bencina in ker mini nima elektronike, ki bi prilagajala delovanje motorja, sem pri vožnji to močno občutil jaz.
Slika

prava poslastica za zbiralce in redkost v svetu minijev!!! rekli boste ja.... to je innocenti cooper 1,3. res je.... ampak ne navadni! samo nekaj jih je bilo narejenih iz poliestra :o in tega ne vidiš dokler ne pogledaš v notranjost vozila, torej pod tepihi in v prtljažniku. vsi ostali zunanji detalji od pragov, podna, motornega prostora so identični kot naši miniji. res odlično narejeni kalupi!!! in ker ni rje.... je mini obstal vse do dan danes in trentuno čaka na restavriranje.
Slika

bil je že čas da odrinemo na trajekt na nove podvige!
Slika

brez pauze smo od pristanišča vozili do Batha, kjer živi vam že znani Jeff Rugells, glavni urednik revije Mini Magazin, ki vsakoletni gost v sloveniji, tudi po dvakrat in s katerim se srečamo nekajkrat letno. pri njem smo takoj dali minija na dvigalko, kajti v levem kolesu se je pojavil ogromen "luft". kmalu sva ugotovila, da je omagal končnik in to tako močno, da je volan že neznosno treslo. našla sva tudi razlog za grozen zvok, ki se je pojavil med vožnjo. odpovedal je še desni kolesni ležaj. servis za naslednji dan je že bil dogovorjen.
Slika

prijeten večer smo preživeli v družbi njegove družico Katy, sila prijetne punce. tako, kot jaz zbiram angleške registrske tablice, Jeff zbira YU tablice. če ima kdo doma še staro z zvezdo.... mu jo z veseljem predamo v zbirko.
Slika

v sobi kjer smo prespali pa je bila tudi polica posvečena minijem! vidi se da je velik ljubitelj balkanske minijade in to leto je bil udeležen že petič, če se ne motim.
Slika

naslednji dan je bil dogovorjen servis pri Alexu s katerim se poznamo sedaj že nekaj let. njega se boste verjetno spomnili iz reportaže Italian Job, ki se je odvijala v Italiji. Alex je s svojo ženo Suzy dobro znan angleški ljubitelj, poznavalec, zbiratelj in mehanik minijev. z njim ni nikoli dolgčas. hitro sva dvignila minija in delo se je pričelo. kočnik je bila takoj zamenjan. odkrita je bila naslednja napaka. počena mašeta na polosovini in "fuč" kolesni ležaj na desni strani :oops: : ...... ob nepredvidenih težavah smo v poznih popoldanskih urah le pripravila minija za nadaljnih cca. 5.000 km.
hvala mu še enkrat in enkrat, saj je bil zaradi našega minija prikrajšan za spanec zaradi predhodne nočne smene.
Slika

Alexova garaža je pravi balzam in paša za oči. ima kar nekaj zanimivih minijev in projektov. na policah odlične in redke dele. po stenah pa prečudovito original BMC orodje.... prava paša za oči:
Slika

za Alexa bi lahko rekel, da je tudi zbiralec orodja. ima neverjetno in zavidljivo število specialnega orodja. to se vidi že po orodju za vezanje navojev, ki gre direktno na "gedoro":
Slika

da pa "feltna" ne bi bila tako umazana kot na predhodni sliki pa obstaja tudi posebna zaščita, ki preprečujejo, da bi se prah od zaviranja širil po kolesnih obročih!!!! ta detalj je že na mojem spisku!
Slika

na dvorišču pa zbirka minijev. za objavo sem zbral le enega. to je posebni model za kanadsko tržiče, kar je razvnidno po odbijačih. na tem miniju sem naredil vsaj 10 fotk z detalji, ki se v popolnosti razlikujejo od naših minijev. ta mini je edini tovrstni mini, ki je po čudežu ostal v angliji in nikoli prišel do Kanada.
Slika

ta tukaj pa je znani GT od njegove žene Suzy. verjetno vam bo znan, saj je leta bil polepljen z nalepkami zlatih palic in deležen mnogih fotografij. no na eni od teh nalepk pa smo se podpisali tudi mi pred cca. 3 leti:
Slika

všeč mi je bilo tudi njegovo dvorišče, še posebno detalj strehe od minija na vrtu :-)
Slika

sledil je ogled zbirke igrač po njegovem stanovanju. to je bilo nekaj za Svita in seveda tudi za mene! vozilce je originalno iz 60 let, obnovljeno in dragoceno v zbirateljskem pogledu.
Slika

kaj šele soba z daljinskimi modelčki minija in tudi mini moka! vedno sem mislil, da imajo le tri različne modele, ki jih poznam preko facebooka in nikakor nisem pričakoval tako velike zbirke.
v hiši je bilo še in še presenečenj. žal moram iti z potopisom naprej.
Slika
Mini loves me

Uporabniški avatar
gregor.tm
Administrator Moderator
Prispevkov: 1110
Pridružen: 15 Jan 2009, 13:42
Model: traveller
Motor: 850, 1275 + turbo
Kraj: Maribor

Re: potep z minijem po GB

Odgovor Napisal/-a gregor.tm » 10 Avg 2014, 23:23

po servisu pri Alexu smo si ponovno pogledali mesto Cantebury, ki je zelo znano po enem največjem poletnem festivalskem dogodku, še bolj pa je zanimivo po ostankih ogromne katedrale in glave ulice po katerih se še vedno sprehajajo dolgolasi v stilu 60. in vsaka druga vrata ponujajo meditacijo oz. ezoterične teme. v tem mestu sva bila že pred petimi leti in je pustilo globok vtis, tako, da sva ga ponovno obiskala.
zvečer pa ponovno Jeffu in Katy. kmalu se nam je pridružil še Stephen, ki prav tako dela v mini magazinu, slovenci pa smo imeli priložnost spoznati na IMM2012 na Madžarskem oz. dan kasneje se je ustavil tudi pri nas in ostal krajši čas na obisku.
Slika

zjutraj si je Jeff kot šef v svoji službi lahko privoščil zamudo in skupaj smo se odpeljali na najlepšo razgledno točko znamenitega mesta Bath. tu sem bil že tretjič in vedno me preseneča lepota tega mesta katerega stavbe so vse iz rumenega kamna.
Slika

kot pravi turisti smo se poslikali tudi mi. čeprav je ta točka skrita turistom in jo poznajo le "lokalci"
Slika

nismo mogli, da se na poti nismo ustavili v eni od Jeffovi garaži. v njej skriva prelepega Innocenti 1001! verjetno se spomnite čudovitega članka o tem vozilu in poti iz Italije v GB, ki je bil objavljen pred dvemi leti v mini magazinu in ostalih revijah klasičnega avtomobilizma:
Slika

za poslastico pa nas je peljal oz. prešvercal v uredništvo mini magazina oz. založniške hiše. po slikah sem poznal njuno delavno mesto, se mi pa ni sanjalo, da se nahaja v ogromni, ogromni, ogromni sobi, v katerih dela verjetno sto ljudi, vsi tiho za svojo mizo in računalnikom, kot pridne miške:
Slika

Stephen je čuval še večje presenečenje. ker je bil navdušen nad mojo garažo in zbirko angleških tablic je za mene čuval svoje tablice iz njegovega minija, ki je ravno bil objavljen na naslovni strani mini magazina. HVALA!!! tablice sem ravno danes obesil v garaži ;-)
Slika

na tabli v uredništvu se je še vedno videl napis Yugoslavija in Gregor, kar se je nanašalo na pisanje in objavo članka o zgodovini IMV in minija v Sloveniji oz. tedanji Jugoslaviji:
Slika

ven smo odšli z polnimi rokami daril. tablice, moje manjkajoče št. mini magazina in za ženino zbirko nekaj modelčkov minija. HVALA!
Slika

po obisku mini magazina smo se odpravili v drugo deželo, to je Wales. takoj za Bristolom zelo zelo skrito v hribih, da smo komaj našli sem moral obiskati nadvse prijetnega možakarja, ki je imel celo dva MK1 cooper S in to najbolj redka modela 970! en od teh je bil pred leti celo prodan lastniku Mini Sporta. žal se je njegova zbirka z leti zmanjšala in veliko dobrih projetkov je bilo prodanih tudi izven GB. pri njem sem imel že več kot leto dni plačanih kar nekaj drobnarij za MK1 minija. vse je po dogovoru shranil in končno sva se po neštetih emailih spoznala tudi v živo. tu mi je fotoaparat zatajil in to je edina slika, ki je uspela v času, ko sva preučevala detalje na delih. drugače pa nekaj garaž ima še vedno polnih z pravimi deli, ki jih pri nas več ne najdeš oz. jih niti nikoli ni bilo.
Slika

od tu naprej smo začeli pravo potepanje po kulturnih in naravnih znamenitostih.
Velika Britanija je polna porušenih opatij, cerkev, samostanov še iz časa, ko so se odcepili od Vatikana. da ne gremo preveč v zgodovino naj bo tu samo ta fotka.
Slika

v pokrajini Wales govorijo velščino kot prvi jezik. angleščino kot sem opazil pa samo s turisti. Velščina nima nobene veze z angleščino. niti v izgovorjavi, niti v pisavi. vse table so dvojezične in poglejte si razliko. tudi radiji so v tem delu velike britanije v velškem jeziku, ki je nastal iz keltskega. zelo podobno je tudi na škotskem. torej angleščina se govori le v pokrajini anglije.
Slika

upam, da fotke ne bodo dolgočasne, vendar ta se mi je zdela zanimiva. v središču rojstne vasi je kip znanega gospoda Rollsa, katerega priimek je del imena Rolls Royce. v roki pa drži avijon, saj je njihov največji obseg dela bil prav na področju avionov.
Slika

angleži so znani po tem, da imajo cele trgovine samo z čestitkami. no tudi na minija niso pozabili. nekaj jih je šlo tudi z nami.
Slika

v vodiču je pisalo, da ima Wales ogromno gradov, celo več kot škotska. edina razlika je, da je v Walesu večina gradov porušena, na škotskem pa so še živeči gradovi.
Slika

tu je že drugi grad. včasih smo v enem dnevu pogledali kar nekaj gradov. žal so obratovalni časi večine stvari le do 17h. kar pomeni zelo neprijazno do turistov.
Slika

v enem od mest pa sem si našel čevlje. na srečo nisem ujel cene, ker je bila prevelika za fotko. no, ko bom velik, bom imel take!
Slika

še vedno mi ni jasno kaj ima klasični mini skupnega z novim minijem???? seveda ime.... po velikosti pa sta daleč, daleč narazen in zelo različna planeta:
Slika

poti so nas vodile mimo divjih konjev, ki se prosto pasejo na pašnikih in se ne prav nič veliko ne menijo za nas turiste:
Slika

tako zgleda tipična stranska cesta, ki povezuje vasi in različne predele. prostora je samo za eno vozilo, ko se srečata, se pač nekako dogovorita kdo bo peljal vzvratno do prvega prostora, kjer je možno, da speljeta drug mimo drugega:
Slika

tablice so enake angleškem, razen napisa Wales oz. Cymru v velščini in seveda njihove zastave. zanimivo je, da v Walesu ni mogoče najti izobešene angleške zastave, kot jo mi poznamo.
Slika

nato smo začeli raziskovati plaže! teh je nešteto in ena je lepša od druge.
Slika

klifi so naravno fantastični. tu bi lahko presedel cel dan.
Slika

imeli smo neverjetno toplo vreme za to področje. ne spomnim se kdaj sem na njihovem primorju sploh bil brez majice:
Slika

plaže so peščene in kilometerske. po njih smo hodili ure in ure brez, da smo čutili utrujenost.
Slika

ko nam je bilo dovolj peska, smo nadaljevali z hojo po morju in se malo razhladili:
Slika

plaže se zelo razlikujejo. na nekaterih je nešteto barvnih kamnov, drugi ogromni okroglasti kamni, velikokrat pa so v bližini peščene sipine. nekako tako, kot na kanarskih otokih ;-)
Slika

iz vsakega potovanja prinesemo nekaj peska in ga ustekleničimo in damo gor napis kraja in države. ta plaža nas je prva fascinirala in del peska je šel z naprej z nami:
Slika

kosila smo si vsak dan kuhali sveža. s seboj smo imeli gorilnik, gajbo z hrano, manjšo "hladilno" torbico in kuhali smo prave dobrote na mestih, ki so se nam zdela prijetna in privlačna. torej tudi kosila smo imeli kar v naravi z čudovitimi razgledi.
Slika

če za kuhinjo in kuhanje ni bilo lepe narave, smo pa našli mirno mesto, kot tu npr. v parku. Svit je tu dobil kamion avtovleko iz 60 let, ki je ravno pravi za zbirko naših minijev. nisva si pa mogla kaj, da ne bi kupila še austin metro in prikolico za njega + vijoličastega minija, katerega sem v osnovni šoli dobil samo karoserijo, no sedaj pa imamo celoten avtoček. vsak kos po 30 penijev!
Slika

neverjetno je kako angleži hranijo in čuvajo zbirateljstvo modelčkov. meni so se kar oči zasvetile in žena si je zbrala tri modelčke, ki jih še nimamo. cena zelo simpatična po 2 funta.
Slika

angleška travica je bila kot tepih in nismo mogli, da se ne zapeljemo po njej:
Slika

pokrajina divja, kot divji konji, ki se nahajajo v ozadju.
Slika

kdaj pa kdaj pa so tudi prečkali cesto:
Slika

ali pa so nas mirno opazovali:
Slika

tudi mi smo morali kdaj začutiti in se naužiti tega miru. zato smo se ustavili kjer se nam je zdelo primerno, pa čeprav ponekod le za nekaj minut, fotk.
Slika

kdaj imaš občutek, da si tu edini. tudi po pol ure ne vidiš nobenega vozila in počitek se prileže kar ob cesti, tako po domače.
Slika

čudovito je videti kako so ohranili podeželje in pristno arhitekturo. vse tisto lepo, kar smo slovenci že zdavnaj prekrili z stiropornimi fasadami in PVC okni.
lepo je videti, da so tudi vsi hribi polni ovac, krav, ki se prosto pasejo. pri nas pa večina kmetov ne glede na razpoložljive pašnike drži krave na tisti kratki verigi in jih pitajo z silažo ter edino možnost naravne svetlobe dobijo na poti v klavnico:
Slika

ovac je tu ogromno. zato previdnost ni odveč, saj se ogromno njih pase prosto, brez ograj.
Slika

tu zgleda, kot da je naš mini časovno vozilo, ki se je zapeljalo nekaj sto let v nazaj:
Slika

tu nas je prišla obiskati in si ogledati cela kravja družina. z prav velikim zanimanjem so se nas ogledovale, mi pa njih. mi smo jim govorili, one mukale, ... po svoje kar zabavno kako smo se zaštekali. skratka ni nam bilo dolgčas.
Slika

pot nas je vodila skozi pokrajino, ki je znana po rudarstvu. jezero v ozadju pa je umetno iz davnih časov in služilo je za spiranje izkopane rude, da so prišli do železa itd.
Slika

povsod je videti ostanke rudarstva, naselij in tovarn. ta tukaj je bila le muzej, se pa je dalo tudi spustiti v rov. seveda, če ste prišli pred 17.uro.
Slika

Slika

tako pa zgleda narava katero je človek že stoletja z rokami in nazadnje tudi s stroji popolnoma spremenil. to ni le en hrib, ampak celotna pokrajina! to so hribi in hribi, kilometri in kilometri pokrajine.
Slika


nemalokrat se počutiš, kot da bi bil na vrhu sveta.
tu se zelo lepo vidi, kako skrbijo za naravne mejice, za katere v sloveniji kmetje dobijo državno subvencijo, da jih porežejo in se znebijo ovir in sence na polijh. očitno živim v zelo napačni državi.
Slika

razgledi in pokrajina je čudovita. je pa res, da je veliko hribov golih kot posledica rudarstva, pašnikov itd. tu pa smo v sloveniji v veliki prednosti in upam, da jo bomo znali ohraniti.
Slika


tukaj bo za danes konec. nadaljujem jutri in naslednjih nekaj dnevih.
Mini loves me

Uporabniški avatar
gregor.tm
Administrator Moderator
Prispevkov: 1110
Pridružen: 15 Jan 2009, 13:42
Model: traveller
Motor: 850, 1275 + turbo
Kraj: Maribor

Re: potep z minijem po GB

Odgovor Napisal/-a gregor.tm » 11 Avg 2014, 23:10

ker velike britanije ne moreš začutiti, če ne greš na ogled v njihove botanične vrte, pa tudi moja hortikulturna izobrazba in ženina želja je izbrala čudovit botanični vrt z največjo stekleno kupolo za rastiline na svetu, kjer je bila zbrana eksotika iz raznih celin sveta.
Slika

na ogled je bilo še nekaj hektarjev različnih angleških vrtov, kjer kreativnost in hkrati urejenost presega še tako nadpovprečno domišljijo.
da vas ne bom moril z botaniko, prilagam samo eno fotko enostavne in prisrčne ureditve oz. zasaditve v katero se odlično poda klopca in nastanek pravi kotiček za počitek ali zaljubljene.
Slika

v arboruturmu je bila tudi knjižnica. prazvaprav je to bila second hand knjigarna. vsaka knjiga je imela ceno od npr. 50 penijev do najdražje 5 funtov. če si našel kakšno knjigo si kovanec vrgel v nabiralnik in očitno se poštenost pri njih obnese. mi smo pa rešili vsaj pet knjig in jih popeljali domov.
Slika

na poti naprej smo prišli tudi do peščene plaže Pendine beach kjer so svoj čas podirali svetovne rekorde v hitrostnih vožnjah. na sliki je avto, ki je podrl svetovni rekord. v eni od voženj je pod seboj tudi pokopal voznika, in zakon karme je bil, da so voznika pokopali skupaj z vozilom, katerega pa so čez leta le odkopali in ga restavrirali. sedaj stoji v stekleni izložbi muzeja kar na plaži.
Slika

v večernih smo se ustavili v čudovitem starem obalnem mestu Tenty, kjer so po glavnih ulicah v vseh lokalih bile hrupne zabave. tu sem se zaradi sproščene atmosfere in urejenosti dam, punc, žensk počutil kot v srbiji. tu je bilo ogromno pretiravanja v visokih petah, oprijetih kratkih oblekicah ne glede na kile in okus, ličil na obrazu do nepreznavnosti in verjetno cele piksne laka na laseh. za razliko od srbije so tu večinoma bile zelo glasne in kar precej pod vplivom alkohola.
Slika

no v neki zakotni ulici pa smo našli vespo z tipičnim angleškim okusom:
Slika

drugo jutro smo pobegnili iz mesta v smeri morja:
Slika

plaže so bile za nas največji magnet!
Slika

ko pa vidiš sipine v obliki hribov se pa moraš zaustaviti!!!
Slika

kako bi bilo, če ne bi plezali in lazili po sipinah, ki so nas tako vabile.
Slika

tu nam je bilo tako všeč, da smo še prenočili. kaj lepšega kot spanje pod milim nebom ob eni najlepših plaž, ki je rezervirana samo za tiste, ki jo najdejo sami.
Slika

večina ljudi se sprašuje le kako uspemo prespati v miniju. tu je trik. vse stvari iz prtljažnika se da naprej pred in pod prednje sedeže. za njimi sva dala torbe z oblačili, zadnje sedeže podrli, da smo dobili ravno površino in vse je ravno prav, da spiš s stegnjenimi nogami. deluje! preverjeno ničkolikorat v enem mesecu!!!
Slika

tako je zgledala priročna kopalnica. prav nič nisem pogrešal moje domače:
Slika

in skok na jutranji sprehod:
Slika

ker se je bližal moj rojstni dan, je žena pripravila presenečenje in že v naprej poiskala muzej starodobnikov. in resnično je bil dober. kot bi se preselil v drugi čas. cena kave pa 50 penijev!!! za ta denar je pri nas ne dobiš več nikjer:
Slika

že vhod je veliko obetal:
Slika

seveda je bil to muzej angleških starodobnikov in to čisto privatna zbirka!
Slika

soba z zgodnjimi modeli, predvsem morrisi in roverji:
Slika

zunaj pa vozila, ki so na čakanju za restavriranje:
Slika

ko je gospod videl moje navdušenje katerega nisem skrival me je popeljal še na pokopališče. in tu sem našel zelo, zelo zgodnjega MK1, ki je imel še veliko uporabnih in redkih kosov:
Slika

tudi mini GT oz Clubman je tu našel svoje zadnje počivališče :(
Slika

še več vozil iz muzeja in pokopališča bom nalepil v posebni rubriki. predno smo se poslovili pa je gospod vodič povedal, da imajo še eno sobo kamor obiskovalce ne peljejo, vendar meni bo zagotovo všeč.... in res peljal me je do dolgih hodnikov oz. skladišč z neskončno naloženimi policami sami originalnih delov, novih iz 60 in 70 let, ki so še vedno v originalnih embalažah. povedal je, da so tu deli za vsa angleška vozila, da pa še sami ne vedo kaj vse imajo. da bodo začeli z inventuro čez 6 let, ko se bo lastnik upokojil in posvetil sortiranju in kasneje tudi prodaji delov. tokrat samo ena fotka:
Slika

čudovito je, kako gre v angliji vse po principu zaupanja. tudi tabla za parking je v tem stilu:
Slika

ustavili smo se še pri eni od mogočnih cerkva in v okolici porušeni opatiji:
Slika

in ponovno beg v naravo, proč od civilizacije, kot se spodobi za pravi dopust:
Slika

in dan ni popolen, če ni svežega, dobrega, dišečega obroka. na dopustih sem jaz glavni kuhar. naša kuhinja je vsa leta zelo priročna. odpremo zadnja vrata, potegnemo gajbo z začimbami, hrano in kuhalnikom in pričnemo s kuhanjem. uživam v kuhinji in še bolj v razgledu iz kuhinje, kot je ta na sliki.
Slika

na vožnji po nacionalnih parkih smo naleteli na morris minorja v okvari. ker minijevega sorodnika ni lepo pustiti samega na cesti smo se ustavili za pomoč.
Slika

odličen morris. imel pa je močnejši 1,3 motor in 5 stopenjski menjalnik, če se ne motim od nissana. z gospo sta bila domačina in z veseljem smo pokremljali o skupnem hobiju in pokrajini.
Slika

še ena knjižnica v zapuščeni vaški govorilnici. gre po principu vzemi knjigo in pusti kakšno drugo.
Slika


in seveda skočiti do morja:Slika

jutri sledi nadaljevanje
Mini loves me

inno
spremljevalec
Prispevkov: 104
Pridružen: 22 Maj 2009, 23:56
Model: innocenti 1001
Motor: 998
Letnik: 1975
Kraj: Kamnik

Re: potep z minijem po GB

Odgovor Napisal/-a inno » 14 Avg 2014, 15:02

Odlična reportaža. Sem jo kar dvakrat prelistal in zagotovo jo bom še kdaj.Pokrajina je res balzam za oči in dušo.

Uporabniški avatar
gregor.tm
Administrator Moderator
Prispevkov: 1110
Pridružen: 15 Jan 2009, 13:42
Model: traveller
Motor: 850, 1275 + turbo
Kraj: Maribor

Re: potep z minijem po GB

Odgovor Napisal/-a gregor.tm » 17 Avg 2014, 22:23

inno napisal/-a:Odlična reportaža. Sem jo kar dvakrat prelistal in zagotovo jo bom še kdaj.Pokrajina je res balzam za oči in dušo.
hvala za prvi komentar. upam, da ni vse že predolgo. vseeno bom nadaljeval, ker sem zgodbo najprej obljubil mini forum srbije, ki me z svojimi odzivi vedno motivirajo za pisanje.

no tak sončni zahod je možno videti tudi v Angliji. nisem si mislil:
Slika

šli smo naprej. pokrajina je prečudovita in celodnevna vožnja te spočije in napolni, tako, da smo spat hodili zelo pozno. skoraj nikoli pred 23.
Slika

v enem od mest nas je ob našem prihodu počakalo tako sporočilce. sicer so nam ljudje med potjo mahali, pozdravljali, gledali. skoraj, da ni bilo parkirišča ali črpalke, kjer smo se ustavili, da nas nebi prvo vprašali kateri je letnik, iz kje smo in da je mini čudoviti. po pravici povedano smo na celomesečni poti videli ne več kot 10 klasičnih minijev + 2 GT minija, karavana niti enega:
Slika

v mestih so nam bili všeč tudi taki napisi, ki vabijo da si utrgaš pridelek ali rožico in zasadiš kakšno novo.
Slika

ostro oko in precej dober občutek je odločilen pri iskanju minija. malo prej sem rekel, da med potjo v GB nisem videl niti enega karavana. no pa sem, vendar je ta bil že dolgo odpisan. če mi ne bi bilo nerodno bi preskočil ograjo in kakšen del še rešil. ne boste verjeli amapak imel je nekaj stvari še OK. pofotkal sem ga iz vseh strani in odšel naprej.
Slika

angleži se radi pošalijo da je oznaka AA - anonimni alkoholiki. je pa to znak za nekašen AMZS. ta se je tu očitno ohranila že dolgo časa.
Slika

v minija- karavana gre le 24 litrov bencina. zato je bilo "tankanje" zelo pogosto.
Slika

pri kuhanju kosila pa sem kolikor je bilo možno izkoristil čas za listanje in branje. tu prebiram staro revijo, ki sem jo dobil v darilo v muzeju starodobnikov. ker so videli moj navdušeni obraz nad naslovno stranjo na kateri so bili split weber vplinjači predalani s strani velikega mojstra Richard Longmana za minijevo spcifikacijo.... so mi revijo kar podarili.
Slika

cene v angliji so različne. določene so drage, zelo drage, pa tudi veliko ceneje kot pri nas. tam velja enako pravilo kot pri nas.
Slika

po vaseh najdete tudi garage sale oz. garažne razprodaje.tega v sloveniji očitno še dolgo ne bo. lastnica te je zbirala vse kar je viška od sovaščanov in dobiček nameni za zdravljenje levkemije pri otrocih. vsako mesto ima v podobne namene vsaj nekaj trgovin.
Slika

seveda smo zavili notri.... kaj če imajo kaj povezano z minijem????? tega ne gre zamuditi!
notri pa zgleda nekako tako:
Slika

se nadaljuje.
Mini loves me

Uporabniški avatar
Gorazd
spremljevalec
Prispevkov: 18
Pridružen: 29 Okt 2009, 18:53
Motor: 1,3 MPI
Letnik: 1997

Re: potep z minijem po GB

Odgovor Napisal/-a Gorazd » 19 Avg 2014, 21:26

... reportažo sem si ogledal že nekajkrat. SUPER !!!
Gorazd

Uporabniški avatar
gregor.tm
Administrator Moderator
Prispevkov: 1110
Pridružen: 15 Jan 2009, 13:42
Model: traveller
Motor: 850, 1275 + turbo
Kraj: Maribor

Re: potep z minijem po GB

Odgovor Napisal/-a gregor.tm » 19 Avg 2014, 21:56

Gorazd napisal/-a:... reportažo sem si ogledal že nekajkrat. SUPER !!!
Gorazd
hvala Gorazd,
tvoje pohvala mi je dala vzpodbudo da objavim še nakej fotk. pa gremo naprej.

to je bilo prvo bolj kislo jutro. Angleži pravijo, da ne pomnijo zadnjih 40 let tako dobrega, toplega vremena. nikoli pa niso imeli cel mesec brez dežja.... no vsaj tam, kjer smo se mi potikali.
Slika

in jutranji razgled iz spalnice:
Slika

v GB so na vsakem koraku znamenitosti. ta je od enih na ženinem spisku. in moram priznati da to ni le kup kamnov, ki stoji na tem mestu že tisočletja..... ampak je zelo dobra, umirjena atmosfera z zelo prefinjeno energijo, ki jo zlahka začutiš, pa če si še ne vem kako anti temu.
Slika

ponovno je bil čas, da se iz gorovnja, za nas hribovja spustimo v doline oz. na plaže, pravzaprav kilometre plaž, kilometrske plaže.
Slika

po kopanju nazaj po vaseh. te so kot iz pravljic. ne vedo kaj je stiropor fadada, PVC okna, Ikea, itd...
Slika

tudi vaške poti so zelo urejene, zasajene. pa čeprav ponekod samo z grmovjem. niso tako obsedeni kot pri nas, da mora biti ob cestah vse sterilno pokošeno, poklesteno. tu je prva narava, potem pa cesta. pri nas pa je cesta glavna in se vse prilagaja njej.
Slika

brez spominkov ne gre. vsaka vasica, trgovina jih ima ogromno. mi pa premalo prostora:
Slika

in ta dan je bil moj rojstni dan. v nekem mestu, ko je žena videla tržnico je zaklicala STOJ. skočila iz minija in po parih minutah prišla z darilom. našla je mini čestitko in mini šalico z MK1 minijem ;-) ... zlata žena!
Slika

fotka ni ne vem kaj, je pa bilo to naše nočno postajališče, na robu zanimivega mesteca, ob obali.
Slika

tudi ta fotka ni ne vem kaj..... je pa zanimiva po tem, da smo se slikali ob tabli z najdaljšim imenom vasi na svetu. to ni šala. vseeno pa poskusite prebrati. meni velščina ravno ni šla z jezika:
Slika

in čas je bil za novi muzej! kaj več o tem, bom pa napisal jutri.
Slika
Mini loves me

Uporabniški avatar
igorgrm
spremljevalec
Prispevkov: 23
Pridružen: 22 Dec 2009, 20:43
Letnik: 1965

Re: potep z minijem po GB

Odgovor Napisal/-a igorgrm » 21 Avg 2014, 21:25

Super dopust ste imeli ,pa super dokumentirano užival sem v tvojih fotografijah in pripovedih, res super hvala za objavo....

Uporabniški avatar
gregor.tm
Administrator Moderator
Prispevkov: 1110
Pridružen: 15 Jan 2009, 13:42
Model: traveller
Motor: 850, 1275 + turbo
Kraj: Maribor

Re: potep z minijem po GB

Odgovor Napisal/-a gregor.tm » 06 Nov 2014, 22:53

če ste za..... gremo z daljšim premorom naprej s potopisom.

muzeji so prava poslastica. samo o njih bi se dala napisati posebna rubrika..... sploh kar se tiče urejenosti v njih in izvenjih.
ta notranjost je bila narejena v stilu malega mesta oz. ulic.

Slika

še iz drugega kota.
Slika

šli smo naprej proti severu:
Slika

še zadnje rajske plaže in kopanje v morju, pravzaprav oceanu:
Slika

potem pa nas je pot vodila v hribe oz. nacionalni park oz. kar cela pokrajina pod imenom Snowdonia:
Slika

Snowdnonia je znana po čudovitih poteh in pokrajini katero so si kar prilastile številne automobilistične revije in oddaje za tesni poligon eksotičnih vozil oz. objavo teh.
tudi mi smo naleteli na dve mašini. seveda smo jih malce več poslikali, kajti pred nami je bil Mclarnov najnovejši stroj in Porschejeva najbolj strupena poslastica. oboje so ravno slikali za revijo EVO:
Slika

drugače pa so v tej pokrajini še vedno močne sledi rudarstva itd....
Slika

prišel je čas, ko je primanjkovalo bencina:
Slika

Slika

ko sem pogledal skozi zaprašeno okno je bilo notri veliko, veliko zapakiranih v original BMC in Leylanad embalažah ter pozabljenih oz. zapuščenih delov za angleška vozila, se pa je na policah dalo prepoznati tudi nekaj delov za minija ;-) :
Slika

en najlepših trenutkov je, ko smo se ustavili na parkirišču in po skriti potki prišli do jezera, kjer smo v planinski vodi, kljub temu pa dovolj topli za kopanje preživeli kar nekaj zelo, zelo mirnih in nepozabnih trenutkov:
Slika

za prazne želodčke smo redno poskrbeli z domačo kuhinjo. razgledi so bili nepozabni:
Slika

kdaj smo med potjo potrebovali krajši počitek in prostora za meditacijo je bilo na pretek:
Slika

tipična angleška mesteca in pravljična arhiktetura je vabljiva za popotnike. tukaj smo se slučajno sparkirali med tri očitno moderne popotnike s strešnimi kovčki in naš mini z starinskim "kufrom" na strehi.
Slika

tukaj smo že čutili, da gre pot proti koncu. žena se je hotela popeljati po poti, ki je znana za mini srečanja, ki so redno v mini magazinih. jaz moram priznati da teh objav niti nisem opazil, očitno si pa je žena dobro zapomnila ime Llandudno in mesto je res čudovito, še bolj vožnja po skrajni točki Walesa.
Slika

tu smo se poslovili od pokrajine Wales, katero smo prepotovoali po dolgem in počez in da nismo imeli občutka, da smo kaj velikega spustili. videli smo hribe, čudovite plaže, veliko morja, pravljične vasice in mesteca in še veliko več doživeli.
Slika
Mini loves me

Uporabniški avatar
gregor.tm
Administrator Moderator
Prispevkov: 1110
Pridružen: 15 Jan 2009, 13:42
Model: traveller
Motor: 850, 1275 + turbo
Kraj: Maribor

Re: potep z minijem po GB

Odgovor Napisal/-a gregor.tm » 07 Nov 2014, 12:04

počasi smo prišli do konca predvidenega potovanja.
na enkrat smo ugotovili, da smo zelo blizu Liverpoola. spomnil sem se na prijatelja s katerim sva več kot 20 let nazaj preživela prijeten čas na izobraževanjih in izpopolnjevanjih v tujini. to je Goran iz Hrvaške, ki pa že dolga leta živi v angliji. še isto noč smo prespali pri njemu. ni se mogel načuditi, da smo prepotovali vso to pot v tem majhnem vozilcu. zjutraj smo se odpravili na potep po Liverpoolu:
Slika

že vsi ptički znajo čivkati da je liverpool pristaniško mestov..... vendar to se je v malce več kot 20 let od kar sem tam bil prvič zelo, zelo spremenilo! pravzaprav ga sedaj več ne bi prepoznal, tako zelo se je spremenil tudi sam center mesta. postalo je prav prikupno mesto, ki je zelo urejeno in neverjetno živahno in polno dolgajanja.
Slika

seveda smo šli tudi pozdraviti liverpoolske dečke Bitle ;-)
Slika

Beatlesi so zaznamovali Liverpool in tudi Liverpool ne bi bil to kar je, če ne bi bilo "Bitlov"
Slika

v mestu je bilo kar nekaj prikupnih slaščičarn v originalnih starih vozilih, ki so tudi nekoč služila v ta namen.
Slika

in kot zanalašč, ko smo se zvečer vračali proti miniju se je mesto v popolnosti zaprlo in skozi ulice so šle giant pupets oz. orjaške lutke na katerih je delalo ducat ljudi in jih s pomočjo vrvi in ostalih škripcev premikalo. to je bilo čisto novo za nas in še toliko bolj razveseljujoče, ker so šle ravno mimo našega parkinga:
Slika

drugi dan smo šli v Manchester. in to komu drugemu kot Sophie- deklica, ki se je z minijem udeležila rejlija do Mongolije. več o tem rejliju najdete na: viewtopic.php?f=6&t=313
torej Sophie že poznate iz preteklih potopisov na novo pa boste spoznali še Eda, nadvse prisrčnega fanta, ki je mojster za mašine, pravzaprav je izučen serviser za vsa dela na potniških letalih. pravi, da mu je lažje zamenjati motor na avionu kot na miniju. posledica njegove ljubezni do potniških letal je, da sta kupila hišo in si uredila dom ravno pod linijo, kjer se spuščajo potniška letala. kar pomeni vsakih nekaj min. sta po zvoku uganila katero letalo se spušča na letališče. prav neverjetno in fascinantno je bilo gledati te ogromne ptiče, ki so tako zelo nizko preletavali njuno hišo.
Slika

ker je bilo samo še nekaj dni do največjega srečanja minijev IMM2014 sta tudi Sophie in Ed dnevno delala na svojem clubman miniju, jaz pa sem si vzel čas in pregledal našega. navsezadnje je že naredil cca. 5.000km in opazil sem, da se je snela še ena mašeta, izpušni sistem se je zaradi številnega nasedanja tudi malo razlahljal in še načeloma je to bilo tudi vse za narediti.
Slika

naslednji dan si nismo mogli pomagati, da ne bi šli na boot market. morda se bo kdo spomnil iz mojih prejšnjih potopisov, da v angliji obstajajo nekakšni kramarski sejmi, kjer se pripelješ z avtom in iz prtljažnika zložiš kar imaš in po zelo smešno nizkih oz. simboličnih cenah oddaš tisto kar ne potrebuješ.
Sophie ni ravno ljubiteljica tovrstnega pohajkovanja, no mi pa smo napolnili par vreč!
Slika

že dolgo nam je obljubljala, da nas bo peljala na ulico curry mile. to je nekaj kilometerska ulica v manchestru, kjer živijo indijci, arabci, oz. azijci itd.... in seveda vse trgovine in restavracije so v njihovem stilu. morali smo zaviti še v Sofijino najlubšo... in res je bilo okusno:
Slika

ne bi bili mi, če ne bi šli še v azijske trgovine. pri nas imajo basmati riž po eno kilo, pri njih cele vreče in to različnih sort po celotni dolžini trgovine.
tudi tu smo kupili za cel voziček začimb in jedi, ki jih pri nas žal ne moremo kupiti in si tako zaloge že leta delamo v času izletov ;-)
Slika

verjeli ali ne.... Sophie ima nekaj minijev. med drugimi tudi mini van MK1, Clubmana, vendar vozi tudi pravega polskega fiata!!!!!
Slika

ko sem jo povprašal kako se upa voziti v takem nevarnem vozilu in kako ga uspe zaustaviti se je prikupno nasmejala in rekla.... vlezi se na tla in poglej spodaj...... in kaj sem videl.... disk zavore!!! razložila mi je, da se ta predelava da narediti z zavorami od enega drugega manjšega fiata.....
Slika

šli smo testirati te zavore..... in pripeljala nas je do prijatelja, ki je danes še edini res aktivni mini mehanik v Manchestru. v delavnici se je v nadstropjih skrivalo veliko minijev in projektov. meni pa ta Austin Healey ni hotel dati miru.
Slika

fotk iz delavnic imam še veliko. te bom objavil v posebni rubriki. sedaj pa je bil na vrsti Svit. Ed in Sophie sta mu pripravila svojo zbirko, ki jo nadgrajujeta še iz otroštva...... dirkalna steza in polnim kovčkom avtomobilčkov. Svit je bil čisto navdušen.... vsako prosto sekundo je izkoristil in mi smo imeli malce miru ;-)
Slika

še en dodatni dan smo si vzeli za pohajkovanje po Manchestru v katerem sem nazadnje bil leta 1993 ;-)
Svit je dobil dolgo željeno rolko in v rock cafe smo našli še rolko od skupine Red Hot Chili Peppers:
Slika

ko smo se pozno zvečer vrnili domov sta Ed in Sophie še vedno delala na clubmanu. v parih minutah smo našli napako, ta je končno vžgal in hitro smo se morali poslikati. mislim, da je bila ura cca. 22:30 in ko se je spustila noč so se po temi začeli izgubljati vijaki zato smo raje zaključili "šraufarijo"
Slika

naslednji dan je bil čas za odhod. Sophie nas je presenetila in ko smo še vsi spali oprala minija in ta se je končno po treh tednih ponovno pokazal v vsej svoji čistosti. hvala Sophie še enkrat!!!!
cilj je bil, da dosežemo bližino Londona oz. Gaydon, ki slovi po odlični zbirki starodobnikov! v njej imajo shranjenega tudi prvega minija in zbirko iz monte carla itd...
na poti smo se ustavili na črpalki in Mclarnov bolid zraven katerega smo se slikali je že bil objavljen v eni od revij.
Slika

muzej Gaydon je bil kot jagoda na vrhu torte:
Slika

kmalu sem začutil, da en dan za tak muzej ni dovolj.
Slika

najprej smo stekli do znanega 621AOK..... prvega minija iz tekočega traku in še danes enega najbolj znanih minijev:
Slika

poskusil sem tudi MK1
Slika

tu je bil tudi en prvih tuniranih minijev v zgodovini. prišel je iz privatne zbirke in lastnik tega je bil en najbolj znanih tunerjev minijev in lastnik podjetja Downton o katerem sem napisal na tem forumu tudi en članek- viewtopic.php?f=11&t=1128&p=4280&hilit=downton#p4280:
Slika

če se ne motim je mini letnik 59, torej takrat mini cooper še ni obstajal!!!
Slika

Svit je našel razrezanega MGB GT
Slika

fotk iz muzeja imam nekaj sto. tukaj je samo nekaj minijev. ostali primerki bodo objavljeni v posebni rubriki.
ko je en od čuvaj oz. skrbnikov muzeja opazil naše vshičenje in poznavanje nas je popeljal še do enega skritega cooper S minija. MK3 model je bil pakiran na stranksem vhodu in za večino ljudi skrit.
Slika

najbolj slaven works mini 33EJB je bil žal na posojo eni od prireditev, je pa muzej gostil dva druga najbolj prepoznavna zmagovalca:
Slika

muzej je bil odličen. res se je težko zadržati, da ne dam še več fotk.... vendar reportaža je že itak predolga in meje morajo biti.
šli smo naprej skozi še eno pokrajino in nacionalni park na katerega so angleži zelo ponosni in kmalu ugotovili, da smo le eno uro od Jeffovega doma. poklicali smo ga in večerja nas je že čakala. tukaj sem moram še enkrat zahvaliti Jeffu in njegovi dragi, saj smo ponovno pri njem ostali dve noči:
Slika

drugi dan smo se odpravili po pokrajini katero smo pred 5 letimi dodobra predelali in nam je ostala v zelo lepem spominu. nismo mogli kaj, se nismo ponovnoma ustavili ob slovitih kamnih stonehenge, ki se vidijo v ozadjo. na veliko presenečenje so dovozne poti in parkirišča ravno rušili in turiste pripeljejo na kraj le z vlakci. ker pa nismo od muh in smo tu tudi že kdaj prespali smo vedeli za poljsko pot, ki vodi do lepe razgledne točke. ker brez hrane ne gre.... smo si kar tam skuhali odlično kosilo.
Slika

in še zadnja vožnja mimo stonehenge.
Slika

če se kdo spomni prejšnje potopise so v njih bili objavljeni tudi konji na hribih... in dva od teh smo ponovno obiskali. še vedno so nas čakali na istem mestu ;)
Slika

našli smo tudi sledi UFO, ki so pustili sledi na žitnih poljih. brez heca! ta pokrajina je znana prav po neverjetnih vzorcih v žitnih poljih, za katere nastanek ne znajo razložiti. no naš primer je bil bolj dolgočasen krog, kljub temu pravilne oblike.
Slika

po celodnevnem potepu smo ponovno pri Jeffu popodali v postelje in zjutraj nas je čakala pot na drugi konec anglije. skupaj smo se odpravili na IMM2014! natankali smo do vrha in gas!!!
Slika

v veliko zahvalu Jeffu nas je ta pripeljal na srečanje pod okriljem mini magazina oz. kot pomočnike še pred uradnim začetkom, ko več 100 minijev še vedno moralo čakati na vhod na prizorišče. največji čar je biti nekje, ko je še vse prazno in ko se stvari šele pripravljajo. tako smo tudi mi pripravili Mini Magazin štand:
Slika

kar nekaj ljudi in kar nekaj ur dela je bilo potrebnih za pripravo:
Slika

popoldne je bilo vse pripravljeno:
Slika

in ker mi je ravno potekla letna naročnina sem izkoristil sejemski popust na predplačilo ;-)
Slika

potem pa brž na uradno registracijo, dokler še ni bilo nekaj urnega čakanja na vrsto. po navadi smo dobili majice, tablico za avto, kupone za hrano, pijačo in še nekaj preostalih spoznorskih daril:
Slika

pozdravili smo še eno največjih legend, ki je bil sosed našemu štandu- Bill Richards, ki že nekaj desetletij navdušuje občinstvo s svojimi predelavami, poznavanjem mini tuninga in zmagovanjem na dirkah. to je oseba, ki je na srečanju pustila najgloblji vtis. nekaj več o tem bo v temi IMM2014
Slika

in samo hitri pogled na njegov 8 port motor!
Slika

in še predno su spustili prve obiskovalce je bilo nujno obiskati najboljše prodajalce z starimi deli..... in moram priznati bilo je veliko zanimivih in redkih delov, jih je pa na žalost iz leta v leto manj. moj moto je ..... kupi čim več takoj prvi dan, ker potem tega več ni. zato sem pridno zapravil vse kar se je dalo. žal so vse te redke minijeve maske ostale v GB.
Slika

stari deli iz starih skladiš, ki so dejanosko novi. ti so prišli iz italije.
Slika

tooooo, kolesa po katerih je bil prepoznaven legendarni mini od guruja David Vizarda. vredno nakupa za zbirko..... seveda za tistega, ki to zmore.
Slika

s Svitom sva hitro našla prikolico, ki nama je bila všeč.
Slika

ali pa še boljše od prikolice.... eden od zelo redko ohranjenih avtodomov!
Slika

za tega lesenkota pa prvi dan še nismo vedeli, da bo zmagovalni mini srečanja:
Slika

Bill Richardsov mini s katerim je nedavno sodeloval na monte carlu.
Slika

točno pred nami se je ustavila prikolica z enim najbolj redkim karavanom, ki je pravzaprav cooper S!!!!! če se ne motim jih je bilo narejenih le cca. pravljičnih 7 v MK1 modelu.
Slika

in še ena redkost!!! edini na tovrstnem srečanju. tak model so naredili tudi za Ringo Stara, da je v njega lahko spravil svoje bobne.
Slika

morali smo še pogledati letošnjo legendo oz. replico Longmanovega GTja, katere lastnik ni nihče kot Swiftune!!! nedavno je bil objavljen v Mini magazinu:
Slika

štandi so me časovno dosti stali.
Slika

želja vsakega zbiratelja, poznavalca, ..... 8 port glava!!!!
Slika

zelo popularna predelava z 16V BMW glavo na minijev blok in menjlanik:
Slika

še znamenita KAD 16V glava za minija!
Slika

prava paša za oči:
Slika

seveda za take motorje se spodobi imeti tudi transparenten pokrov:
Slika

in še ena legenda, ki je znan po svojem podvigu in sicer z minijem okoli sveta. iz GB do USA, japonsko, rusijo itd.... naslednjo leto je obljubil, da se ustavi še pri nas, ker mu je v zadnji utrujajoči etapi skozi rusijo zmanjkalo časa za postanek in preveč si je zaželel unukov.
Slika

legendarni GT, ki je v originalnem stanju. lastnika imata številno zbirko in sta zelo prepoznana poznavalca in ljubitelja minijev v angliji. Tanyo- lastnico sva spoznala pred petimi leti, ko je videla našega minija pred trgovino v Oxfordu in nas je čakala, dokler nismo prišli ven. nato smo se vsakoletno srečevali po raznih mini srečanjih na okrog.
Slika

na vrsti je bilo srečanje predsednikov mini klubov. uuuuaaaaa, to je bila številka. predstavniki oz. predsedniki smo volili kdo bo gostil IMM2016 in izvoljeni so bili belgijci. torej čez dve leti smo v Belgiji!!! istočasno smo predebatirali dogajanje, kritike, itd....
Slika

naslednji dan me je Ed od Sophie odpeljal v mojo najljubšo trgovino, ker sem potreboval novo orodje in dvigalko, ter nov moment ključ.... namreč med potjo na srečanje mi je ponovno "zatulil" kolesni ležaj :-( hvala Edu, da je zapustil srečanje za par ur in nas vozil po trgovinah, da sem nabral vse potrebno. hvala mu tudi za darila med drugimi tudi za set posebnih križnih izvijačev, ki so MUS za delo na miniju!
Slika

Alexa se boste spomnil iz uvoda reprtaže. ponovno je bil somehanik pri menjavi ležaja. na veliko srečo je s seboj prinesel kompletno pesto in sva tudi z malo improvizacije uspela zamenjati. veliko ljudi nas je hodilo slikati, ker sva očitno bila prava čudaka saj sva večino dela opravila prav v turškem sedenje. Alex HVALA še enkrat za pomoč in vse potrebno. hvala tudi njegovi ženi Suzy za potrpežjivost in posojo njunih koles s katerimi se je Svit zamotil v času, ko sem na srečanju in ogledovanju minijev pozabil na svojo družino ;)
Slika

zvečer sem se odahnil in ponovno je bila moja runda za kuhanje. Svit in Jeff pa sta radovadno in lačno opazovala moje kuharsko mojstoravanje. dnevi so bili naporni in obroki so bili pravo poživilo.
Slika

naš drugi sosed je bil Alex in Suzy, ki sta prišla na srečanje vsak s svojim minijem in pravo prikolico, ki se je v hipu spremenila v hotel!
Slika

po večerji je sledila slavnostna zabava in predaja IMM ključa ekipi iz Litvanije: http://www.imm2015.lt , ki bo naslednje leto gostila srečanje.
zabava in norenje je sledilo še dolgo v noč:
Slika

drugi dan pa pravo presenečenje!!! nismo bili edini slovenci na IMMju. Jeff me je poklical in rekel Tom je tukaj. seveda nisem vedel o čem govori. ko sem prišel do našega tabora se videl MINI družino iz Slovenije. pravo presenečenje!!!! S tomom se poznam od cca. 1996 leta, ko sva se spoznala na nekako prvem uradnem srečanju minijev v MB. leta 1999 pa sva se srečala na takrat največjem svetovnem mini srečanju na Silverstonu ob 40. obletnici minija.
Slika

Matt Woods je tudi legenda v mini svetu. zaslovel je po svojem legendarnem turbo miniju in nam je bil mnoga leta idol. med prvimi je prekoračil mejo 180KS moči in pred cca. parimi leti je z minijevim motorjem dosegel preko 268KS!
Slika

tukaj je povezava filmčka z Matovim minijem, kjer so pred kar nekaj leti testirali njegovega minija. vozil ga je mini miglia legenda Bill Solis.
http://www.streetfire.net/video/mini-turbo_44197.htm

drugače pa je najbolj prepoznan po svojih odličnih fotografijah za številne avto revije. med drugimi je zvesti fotograf mini magazina. kaj več pa na njegovi spletni strani:
http://www.mattwoodsphotography.com/

ni pa mogel, da ni slikal naše spalnice. rekel je, da to mora pokazati svoji dragi, ker se pritožuje, da je spanje v njegovem kombiju zelo utesnjeno in neudobno:
Slika

ne vem pa kaj bomo, ko Svit zraste. ..... morda si bomo morali umisliti enega od mini avtodomov :?
Slika
kmalu sledi nadaljevanje.
Mini loves me

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov