zaključek MINI sezone v Srbiji

Odgovori
Uporabniški avatar
gregor.tm
Administrator Moderator
Prispevkov: 1108
Pridružen: 15 Jan 2009, 13:42
Model: traveller
Motor: 850, 1275 + turbo
Kraj: Maribor

zaključek MINI sezone v Srbiji

Odgovor Napisal/-a gregor.tm » 25 Nov 2013, 11:15

očitno bo to postalo tradicionalno, da se zaključek MINI sezone naredi v Srbiji.
lani, če se spomnite je to potekalo v stilu tour de kaffana in si lahko ogledate na spodnji povezavi.
viewtopic.php?f=10&t=1158

kot vedno nam je tudi letošnja mini sezona prehitro minila.
z Jeffom (urednik mini magazina) sva se to leto videla vsaj nekajkrat po nekaj dni, vendar nisva uspela predebatirati vse kar naju povezuje in zanima.
zato je padla zamisel, da to leto ponovno pride v Srbijo, kjer se bomo skupaj zbrali in imeli čisto za sebe svoj MINI vikend. Jeffa ni bilo potrebno naigovarjati. kot sem že nekoč omenil, Jeff je človek od okcije in takoj je rezerviral letalsko karto iz Anglije. pridružil se je tudi Balazs iz Madžarske, ki ga poznate iz prispevkov na našem forumu in tudi dvakratni udeleženec slovenskega meehinga.

vse se je začelo tako, da smo se zvečer dobili v novo odprtem lokalu srbskega precednika mini kluba Vladimirja Kovačeviča. seveda brez pozdravnega piva ne gre. lokal slovi po ponudbi z grško hrano oz. bolje rečeno grško hitro hrano, predvsem zelo ukusnim in sveže pripravljenim pecivu katerega ne moreš, da ne bi probal-
na sliki Jeff, Balazs, Igor Gajić, predsednik mini kluba Vladimir kovačević:
Slika

še pred tem pa sem moral oddelati to srečanje tako, da sva se dobila z Igorjem in na njegovi peklenski pomaranči zamenjati izpušni kolektor, nastaviti motor, itd, itd... seveda je za vse detalje zmanjkalo časa. tukaj je utrinek iz ene delavnice v BG. kakorkoli... v kotu je le bil nekoč mini.
Slika

noč je postala prekratka.... in pred jutranjim soncem sva z Gajudinom nadaljevala nedokončano. ko sva se vrnila k njemu sva morala zbuditi še dolgolaso princesko v postelji.... Balazsa!
Slika

ker se je večina udeležncev že zbrala za pot, ki bo obeležila zaključek sezone smo zadnja dela opravili še pred zbirališčem v centru mesta- King Kaffe! tam bi bilo greh neposkusiti vsa peciva, ki so mi zadišala. tako sit, sem bil pripravljen na nadaljne podvige.
Slika

mehaniki nasmejani in pripravljeni. čakala nas je pot proti Romuniji, pravzaprav do srebrnega jezera na najširšem delu Donave.
Slika

med potjo smo se še morali ustaviti, da je precednik Vlada še svojemu miniju zamenjal gume.
Slika

nismo daleč prišli, ko je prvi mini že začel trokirati.... težava????? še ne vemo.... očistili i nastavili smo platine.... težava se je nadaljevala. zamenjali smo rotor in kapo.... in poskusili iti naprej:
Slika

zaradi ponavljajoče se težave smo prišli samo do naslednje avtobusne postaje. zasedli smo jo in avtobusi so morali stati na cesti!
napaka je bila ...... sneta žica iz "cinšpulne", ki se pa ni videla zaradi zaščite proti vodi in prahu :angelic-green:
Slika

ko smo vžgali Vladimirjevaga minija..... nam je pogled pritegnila zapuščena lepotica:
Slika

pot naprej je bila čudovita! vožnja ob obali reke Donave.
Slika

dokler nismo prišli do kamnite utrdbe iz starih časov.
Slika

prišli smo do nacionalnega parka Đerdap!
Slika

na slovitem oranžnem miniju od Brančeta sem videl nalepko iz IMM2013!!!!! :shock: ne morem verjeti, saj nas večina udeležencev IMMja nima.... tako, da so moja garažna vrata še vedno brez IMM nalepke.
Slika

čudovit pogled iz negdanje trdnjave. malo pred tem je bil najširši del Donave cca. 6km!
Slika

Balazs in Jeff sta si razgledovala še vedno mogočne kamnite stene. zanimivo je bilo slišati zgodovino tega kraja, ki je zares bogata.
Slika

Slika

za utrdbo pa je bila pot vsekana skozi skalo:
Slika

ker se je že večerilo smo morali prižgati luči in iti naprej oz. nazaj.
Slika

nismo mogli, da se ne ustavimo še v pravoslavnem manastiru. tam nam je nuna povedala veliko zanimivih zgodovinskih dogodkov, ki te pritegnejo tudi tiste, ki jih to ni zanimalo.
Slika

ta je skrit med hribi in moram priznati, da me je mir tega kraja čisto prevzel. naenkrat smo se vsi umirili, začutili notranjo spokojnost in tako smo se odločili, da gremo kar proti rezerviranem hotelu in si vzamemo čas za sebe, mini klepet brez omejitev!
Slika

ko smo šli proti vozilom smo pogledali skozi vrata zapuščenega mlina. nismo mogli verjeti, da je notranjost tega verjetno enaka kot pred 50, 100 leti! vse je bilo nedotaknjeno in prekrito z prahom:
Slika

večer se je hitro spustil in tople sobe so nas čakale:
Slika

seveda brez večerje ne gre. čeprav v srbskem stilu je bil to bolj mesni krožnik, kot večerja. seveda tudi za nas zelenjavnike je bilo poskrbljeno. še vedno pa ne vem ali se tu konzumira več mesa ali rakije oz. piva? mislim, da je tu kombinacija 50% / 50% ;)
Slika

skupnih tem ni zmanjkalo. pravzaprav je bila skupna tema samo ena. mini, druga tema ponovno mini, tretja spet mini.
tisti bolj taktični so šli v svoje sobe spočiti, kajti ob 23:30 je bil odhod v disco! no ja, škoda časa za počitek, tako da smo z Jeffom in Balazsem premleli kar nekaj zanimivosti, ko so nas poklicali, da je prišel taksi. edini taksi v mestu Nova Gradiška je bil posebno doživetje! če ste preživeli taksije v egiptu, tuniziji ali turčiji pred cca. 15 leti potem ste doživeli podobno vožnjo kot v našem taksiju. stlačili smo se v že tako "razsjahanega" opla pri takerem smo imeli občutek, da bo vsak čas odpadlo kolo. to je treslo in pokajoči zvoki so postajali vse glasnejši.
Slika

ker je bil to edini taksi smo morali počakati, da je šel še po ostale v hotelu. ta čas smo se sprehodili po mestu. vse na enkrat nas je pritegnila izložba kakršne že dolgo nisem videl. kot da bi pogladal skozi časovni stroj. tu je bilo na enem kupu vse. od delov za Tomosa, Yuga, do doma potrebnih predmetov. pravi Merkur ali Bauhaus v malem, brez nepotrebne ostale navlake ;)
Slika

ne boste verjeli!!! na drugi strani izložbe smo našli še križe za kardane od Cooper S! :shock: verjetno new old stock roba iz 60tih!
Slika

za diskoteko sem se počutil veliko prestar, vendar ker poznam njihov tip diskotek, sem vedel, da bo zelo zabavno!!! tu je muzika v živo, brez mašin in tuc, tuc, drrrrr, dzzz, dzzz, dm glasov. seveda se igrajo hiti, ki so vsem dobro znani. vsa publika poje v en glas nekakšno mešanico folk, narodne, rock, zabavne glasbe. ko je Jeffom po letu dni podoživel to izkušnjo je po parih pivih komentiral rodil sem se v napačni državi.
v ozadju Igorja, se vidi, da smo pravzaprav bili v prvi vrsti pred odrom. resnici na ljubo zato, ker drugje več ni bilo prostora. vse je bilo nabito natlačeno:
Slika

klubski prijatelji vedno in povsod nosijo prepoznavne majice srbskega mini kluba! tudi v diskoteki! Vladimir in Balazs! PS: na prisotna dekleta, ki so porihtana in naličena v "nulo" pa te majice verjetno niso pustile nikakršnega privlačnega vtisa :angelic-green:
Slika

piva tu kot ponavadi kar dežujejo. vendar moram priznati, da je to leto bilo zmerno. lani, ko si pil enega, dva še držal v roki je na mizo prišlo že četrto in istočasno naročalo peto :doh:
Slika

kljub temu se je tudi te noči število steklenic večalo. na srečo je bila mizica majhna in so jih morali sproti odnašati ;)
Slika

tako, da je jutranji sprehod v sobo bil prav prisrčen in iskren:
Slika

drugo jutro je bil pozen zajtrk in okrevanje.
minije je bilo potrebno natočiti do vrha in naprej na pot:
Slika

Balazs je še zadnjič preveril ali smo vsi v avtu.... pardon v miniju:
Slika

po prijetno vijugastih cestah smo bili tako hitri, da smo zgrešili izvoz za ogled še ene narčtovane kulturne znamenitosti. nismo pa zgrešili avtoodpada na poti. Jeff je imel željo, da se vsaj na enemu zaustavimo. ta je imel nekaj več starejših vozil in zato tudi privljačnejši:
Slika

tu je našla večno počivališče tudi pozabljena Monza.
Slika

zanimivo je pa bilo videti pick up zastavo. res, da je imela kadetove zadnje luči, vendar kljub temu je bila veliko daljša od standardnih.
Slika

ko so naši miniji stali ob cesti, sem se kar nasmehnil, ko sem videl že pozabljeno nekdaj meni ljubo predelavo. upam, da jo najdete. dobro poglejte, da gorita obe stranski oranžni lučki na števcu. to pomeni, da smo nekoč zeleno lučko za žmigavce dodelili prižganim lučem, prosti dve oranžni pa levemu in desnemu žmigavcu. ob utripanju vseh hkrati so logično gorela leva in desna skupaj:
Slika

nato je sledila hitra vožnja!
Slika

ne verjamete, da je bila res hitra? Markov mini, je to leto že prevozil vso Francijo vse do IMM v italiji nazaj v srbijo, pa potem pot v Berlin (po nakup novega minija) in če se ne motim še na Giro v Šibenik + da je to njegovo vsakodnevno vozilo. vso to pot je opravljal skupaj z njegovima dvema sošolcema in z veseljem sem prisluhnil njihovim zgodbam o raznoraznih dogodivščinah na poti z minijem.
da smo res bili hitri kaže spodnja fotka! PS: števec je natančno umerjen.
Slika

dva minija sta se odcepila od skupine in morala počakati preostale na črpalki. Yugo zraven pa je bil dobesedno na podnu:
Slika

žal tudi v Srbiji čedalje težje opaziti Yuga, kater, fičotov, polskega fiata 126....
Slika

se pa da opaziti posebno izvedbo Range Roverja. upam, da vidite po čem je to verjetno special edition? prav gotovo je prišel ven iz Zastave!
Slika

nikakor pa mi ni jasen še zadnji poskus tovarniškega oživaljanja legendarnega Yuga:
Slika

še posebno mi je zanimiva očitno tovarniška oblika Yuga, ki si je zaslužil dodatek imenu Van.
Slika

zvečer smo naredili še potem po Beogradu in največje cerkve daleč, daleč naokoli.
Slika

Beograjske ulice kažejo tudi na domišljijo in humor:
Slika

uauuuuuu!!!! kar na cesti parkiran Royal Enfield!!! angleški motor, katerega še vedno po nekaj desetljetjih po istem receptu izdelujejo v Indiji!
Slika

ko smo šli v znamenito ulico Skadarlija, pa se nismo mogli zaustaviti brez da bi si ogledali tudi smerokaz za Luno!
Slika

jaz sem se raje odločil, da poskusim burek oz. sirnico pečeno na stari način. ta je bil en najboljših v življenju!:
Slika

po vseh avtomobilskih dogodivščinah mi je jutranji nasmeh prišel ob pogledu na Igorjevo peklensko pomarančo! res simpatičen, preprost mini special, brez nepotrebnega kiča. motor pa je bil enakovreden in celo hitrejši od 1,3!!! vendar je to že tajna mojstrov.
vendar je tudi njega bilo zjutraj pregledati. napake, ki so se pojavile kot posledice divje vožnje so bile v večini odpravljene, testne vožnje na ulici pa skoraj uspele.
Slika

ker je ta tema že tako ali drugače avtomobilsko obarvana ne morem si kaj, da ne nalepim še slike, ki je žal na spomeniku....
Slika

na nekaj dnevnem potepu je bil čas za vrnitev domov. na poti v Slovenijo mi je bilo v veselje pozdraviti še predsednika zveze starodobniške zveze nam vsem dobro znanega Dalibora Ružića, ki je velik ljubitelj in tudi lastnik več minijev in ostalih angleških vozil. zraven njega pa že tudi nam znan Goran, mojster za minije, ki ima verjetno najdaljšo tradicijo še vedno aktivnega mini mehanika in poznavalca, ter zbiratelja minijev.
Slika

tako se je vsaj delno v slikah prikazano potepanje približalo koncu.
upam, da koga zamika in se naslednje leto pridruži.
Mini loves me

inno
spremljevalec
Prispevkov: 104
Pridružen: 22 Maj 2009, 23:56
Model: innocenti 1001
Motor: 998
Letnik: 1975
Kraj: Kamnik

Re: zaključek MINI sezone v Srbiji

Odgovor Napisal/-a inno » 28 Nov 2013, 02:58

Ni vam bilo hudega. Sem med pregledovanjem reportaže pogrešal tvojega karavana pa sem pri zadnji sliki dobil odgovor.

Uporabniški avatar
gregor.tm
Administrator Moderator
Prispevkov: 1108
Pridružen: 15 Jan 2009, 13:42
Model: traveller
Motor: 850, 1275 + turbo
Kraj: Maribor

Re: zaključek MINI sezone v Srbiji

Odgovor Napisal/-a gregor.tm » 01 Dec 2013, 22:34

ja, karavan je tokrat ostal doma. drugo leto ga čaka obilo kilometrov, pot v Anglijo na praznovanje 55. obletnica minija in številna srečanja na omenjeno letnico naokoli.
Rover pa še vedno nekako spada v bližnjo oz. zadnjo družino miniju, tako da bi bilo velikega greha.
sem pa z velikim veseleljem prisedel različnim oz. kar vsem minijem, ki so bili udeleženi.
Mini loves me

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost