Češko srečanje Naroze mini 2013

Odgovori
Uporabniški avatar
gregor.tm
Administrator Moderator
Prispevkov: 1108
Pridružen: 15 Jan 2009, 13:42
Model: traveller
Motor: 850, 1275 + turbo
Kraj: Maribor

Češko srečanje Naroze mini 2013

Odgovor Napisal/-a gregor.tm » 25 Nov 2013, 08:54

nekako je že tradicionalno, da se vsako drugo leto odpravim na zame eno najboljših in najprijetnejših mini srečanj na Češko!
Češka srečanja ponujajo vedno nekaj novega, zanimivega. beseda Naroze meeting nima točnega pomena in je nastala podobno kot slovenski mini meehing. je pa tradicionalno vsako leto v pokrajini Moravska. ta je tako velika in čudovita, da si lahko čehi vsako leto naredijo čisto novo progo in tako vsako leto spoznajo nova mesta, vasi, nacionalne parke itd...

čehi za organizacijo zelo poskrbijo. letake natisnejo že v času IMM in jih razdelijo večtisočim obiskovalcem. tudi večje plakate natisnejo. ta je iz tega leta.
pa gremo s slikami:
URL=http://s807.photobucket.com/user/joland ... f.jpg.html]Slika[/URL]

tudi nalepke kažejo na številne udeležbe Naroze srečanja. če se ne motim gre število uradnih srečanj že proti dvajset. če primerjam Slovenijo.... smo jih imeli le cca. 9.
Slika

na Naroze se vedno prespi v nekakšnih bungalovih še iz komunističnih časov. te majhe hišice so poletne hišice za tabornike, šolarje in družine. narejena je iz lesenih vezanih plošč, brez izolacije, ponavadi je notri samo postelja, stoli, miza z majhno omarico.
taka je zgledala tokrat:
Slika

znotraj pa pravi luksuz! v vseh teh letih še nikoli nisva imela hladilnika, televizije, kaj šele wc-ja!!!
tako je zgledal prvi jutranji zajtrk. seveda zgledava jutranje in kot bi bila v kocki ledu. češka je znana po tem, da ima konec septembra lahko temperature zelo blizu nuli! ja, brez pretiravanja! nekaj let nazaj sem moral zjutraj na miniju strgati led iz stekel.
to pomeni, da je v sobi enako mrzlo, kot zunaj, saj so to poletne hiške, kot sem že omenil brez izolacije itd...
Slika

ker sva midva prišla v petek zvečer, je bil kmalu po prihodu nočni rejli.
tu gre za resno tekmovalno vožnjo. midva sva za seboj imeli cca. 400km in nama ni bilo do nočnega rejlija, saj v temi skoraj, da ne vidiš naravnih in kulturnih znamenitosti, zato sva si vzela čas za nočni sprehod, druženje in zgodnji počitek:
7Slika

v starodobništvo je prišlo tudi hi tech moda. lučka z napisom mini ob odpiranju vrat. kičasto ali nekičasto, pozornost pritegne¨!
Slika

zjutraj je sledilo čiščenja minija, še dokončna postavitev tekmovalne številke oz. tablice, nalepk itd.
Slika

na samem štartu je bilo prvo vprašanje, ki se je točkovalo. to je bilo: povej svojo registersko tablico. baje sem bil prvi, ki jo je znal na pamet. pa ni bilo lahko, sem moral kar pomisliti. očitno so minili časi, ko sem poznal na pamet vse registerske tablice sosedovih avtomobilov parkiranih pred blokom.
drugo naloga pa je bila takoj po nekaj sto metrih vožnje. z minijevim kolesom si moral podreti čim večje števio kegljev. kazalo je dobro. rezultat ne najboljši (verjetno kolo ni bilo centrirano ;) )
Slika

pred štartom dobi vsak udeleženec mapo oz kar knjigico v kateri so smeri vožnje. med potjo moraš biti zelo, zelo, zelo pozoren na vprašanja, ki so nalepljena vsepovsod. seveda se je potrebno ustaviti in odgovoriti na vsako. to tablo z nalepljenim vprašanjem sva našla iz prve:
Slika

pa da ne bi mislili, da so vprašanja tako enostavna!
eno od naslednjih vprašanj je glasilo katero podjetje je dizajniralo in izdelalo prototip prve plastične karoserije minija ki je bil narejen v državi Čile????
aha.... pa smo tu. odgovor ničkolikokrat prebral.... tudi v letošnjem mini magazinu je bil prispevek o proizvodnji minija v južni ameriki...... vendar odgovor je bil skrit daleč v zamagljeni podzavesti:
Slika

vprašanja smo našli tudi visoko v zraku, na opazovalnici na vrhu hriba, do katerega smo šli na "peš" pogon. torej poskrbljeno je tudi za fizično aktivnost in da se pljuča naužijejo tudi kisika, oči pa lepe narave.
Slika

Moravska je zame ena najlepših pokrajin. vedno sem znova očaran z valovito naravo, skrbno obdelana polja z veliko občutka pri naravnih mejicah, katere v sloveniji neusmiljeno sekamo, država pa to še sofinancira. tako se v ogromnih poljih še bolj ruši ekosistem, naravna zavetja za divje živali izginjajo in tako tu uspeva samo še rastlina z kemijo, monsanto kultura.
Slika

pot nas je vodila naprej skozi vinorodno pokrajino kakršne v sloveniji nismo vajeni. vinske kleti pa so bile pred soncem skrite globoko pod zemljo v ročno izkopanih rovih, ki zgleda nekako tako enostavno, domiselno in čudovito!
torej to so češko moravske "zidance"! ..... verjetno z moravskim cvičkom? :roll:
Slika

ker pa na tej točki nagaja strežnik za slike bom moral pisanje zaustaviti in nadaljujem zvečer.
Mini loves me

Uporabniški avatar
gregor.tm
Administrator Moderator
Prispevkov: 1108
Pridružen: 15 Jan 2009, 13:42
Model: traveller
Motor: 850, 1275 + turbo
Kraj: Maribor

Re: Češko srečanje Naroze mini 2013

Odgovor Napisal/-a gregor.tm » 25 Nov 2013, 22:23

OK, gremo naprej!

ena od naslednjih vasi je bila prazvaprav zgrajena iz samih zidanic oz vinskih kleti, ki so pa bile tu popolnoma drugačne.
tu je bila naloga, da v vožnji skozi vas preštejemo vse strnjeno grajene zidanice (tega je očitno v Sloveniji manjkalo, saj so razmetane vse povsod naokrog). po spominu jih je bilo okoli 108!
Slika

ženi je navigacija šla odlično od rok. češka sračnja ji vedno dajo ogromno prakse in njena izurjenost se odlično kaže vsa leta potovanja na okoli.
ne morem pa pozabiti kako sva se smejala tovrstnim znakom prednostnih cest pred desetimi leti. vsako leto znova pa ugotavljam, da so zelo, zelo dobri in ti dajo veliko bolj jasno sliko kaj te čaka.
Slika

še en dober prometni znak. žal ni šlo vseh dobrih poslikati, saj jih je preveč.
Slika

na naslednji kontrolni točki so v prtljažnem prostoru minija razgrnili nekaj delov in moral si uganiti kateri je standarden minijev in kateri tuning!!!
lahko se preiskusite v svojem znanju tudi vi! na sredini je list z vprašanjem, na levi en del, na desni pa dva dela.
Slika

tu je še malo češkega stila. da pa ne bo zgledalo samo norčevanje.... bom raje zbodel nas slovence z vprašanjem koliko GT jev je sploh še preživelih v SLO?
Slika

tu se pa bom res moral malo ponorčevati. neokusen okus ali igra cooper in S znakov. res je da so vsi austinovi, vključno z ne cooper austinovo masko.... je pa ta veliki S nesrečno postavljen iz svojega originalnega mesta na zadnji "haubi" na prednjo "haubo". ne vem, če je to izraz umetniške svobode ali nepoznavanja.
Slika

je pa tu zelo lepa kopija MK2 S cooperja. lastnik ima že dolga leta v zbirki tudi mini Moke! lahko pa ga vidite na vseh IMMjih in še kje....
Slika

tu vidimo kako uspešno združijo pivo z miniji! ..... leta 2003 so srečanje organizirali v mestu Polička, kjer je znana pivovarna. takrat smo morali od začetka "rejlija" do konca prepeljati poln sod piva na zadnjem sedežu. tu se je videlo koliko je kdo močan, da ga je lahko dvignil in počasi položil v svojega minija. teža tega pa je omejevala potencijalno brezglavo dirjanje.
Slika

pa smo že pri naslednjem vprašanju. tega smo komaj našli, saj je bil nalepljen na oglasni deski oz, plakatnem mestu v centru vasi. povrh vsega pa se je ravno pred njim sparkiral kombi.... tako, da je šlo v prazno vsaj 15min. kroženja po mestu in iskanju nalepljenega vprašanja.
vprašanje pa tudi ni sila preprosto. Koliko minijev je bilo narejenih v Angliji?
Slika

na vsakem srečanju Naroze mini je tudi kakšen ogled gradu, včasih tudi več njih med potjo. Češka je znana po svojih številnih gradovih. dobesedno vsaka večja vas ima svoj še vedno ohranjen grad. seveda je druga svetovna vojna tudi pustila posledice, vendar ne tako, kot pri nas, ko so skoraj vsi gradovi bili popolnoma izropani, porušeni. Čehi imajo tu velik plus, da so večino gradov uspeli obnoviti in ohraniti veliko več notranjosti, pohištva, kot Slovenci, ki smo gradove vsaj na štajerskem predelali v norišnice itd.
Slika

Grad je bil prečudovit. pravzaprav čehi temu rečejo Zamek. Hradek pa že more izgledati kot stari pravi srednjeveški grad.
ker sva obupala pri iskanju skritega vprašanja, kjer si moral iti npr. 140 korak naprej, pa proti Jugo Vzodu še 64, pa na Sever 44.... itd... sva si raje privoščila nič kaj poceni tortico. je pa bilo vsaj v prijetnem grajskem vzdušju oz. majhni grajski kavarni:
Slika

po portici sva prispeli na dirkališče, kjer si imel en ogrevalni krog, drugi pa je šel za res.
glede na to, da je naš treveler časti vredne starosti 47 let res nisem imel srca odpeljati dva kroga na polno.... po drugi strani, pa je imel pred seboj še več kot 550+ km dolgo pot do doma.
poprosil sem naj mi merijo le prvi krog in vpišejo v knjižico. začel sem dobro. brez usmiljenja, vendar v zadnji četrtini od vse sile zgrešil v neki ovinkasti osmici in obtičal izgubljen sredi proge. torej je bilo potrebno vajo ponoviti. štart je bil še uspešnješi in vedel sem do katere mere lahko zvozim ovinke in šikane, kajti 165 gume na 4,5" ozkih platiščih so resnično jokale in avto se je pretirano zibal. pot je bila neverjetno ovinkasta. tu me je mogoče reševal dolg 2,9 diff in več kot od tretje brzine nisem uspel priti. večino sem zvozil kar v drugi brzini, saj je to dopušlača 265 stopinjska odmična, ki ima zelo rada višje obrate. vse je šlo super.... dokler nisem zgrešil zadnja vratica in ponovno obtičal izgubljen na progi vse dokler me niso varnostniki usmerili v pravo smer. rezultat? predzadnji :?
ženi se smrad gum in sklopke, ter rjovenje motorja ni dopadel, saj je mnjenja, da si naš potovalni mini tega ne zasluži.... posledično je taka tudi fotka. čisto brez sporočila, statična.... :snooty:
na sliki je razvidno kako stojim in proti meni gredo varnostniki, da me rešijo iz labirinta in usmerijo na pravo pot.
Slika

po zaključeni vožnji pa je sledil domači obrok. ni ga lepšega kot serviranje svojega prigrizka in komotno sedenje v prtljažnem prostoru. tako sita sva lahko šla naprej na pot.
Slika

zaščitni znak pokrajine je bil v stilu prihajajoče vasi, ki je še vedno ponekod porisana z značilnimi vzorci. prav tako zelo, zelo tipične zidanice tega okoliša. seveda smo se morali ustaviti.
Slika

to pa je resnično ulica zidanic oz. vinotočna ulica ;)
Slika

obrobne zidanice pa niso več imele svoje lastne ulice pač svoj dovoz in čudovit pogled na okolico:
Slika

vsaka je bila unikatna in drugačna:
Slika

zanimivo je bilo pogledati notranjost:
Slika

še bolj nenavadne pa so strehe. bolj naravne niso mogle biti. zanimivi pa so bili odzračniki. teh je bilo vsepovsod polno.
Slika

tu sva zapravila kar nekaj časa. potem pa pot proti mestu:
Slika

tam sva naletela na očitno neki veliki praznik. večina jih je bilo oblečenih v narodnje nošnje in na vsakem koraku je bila pogostitev:
Slika

da be bo pomote. to je bila moška nošnja.
Slika

zelo drugačne od naših so bile te moške nošnje:
Slika

ženske pa so bile simpatično pisane:
Slika

od tu naprej sva se odločila, da greva malce po svoje. preveč kilometrov sva prevozila, da bi jih posvetila samo minijem. kot imava v navadi si vzemeva še nekaj časa za potem po bližnji okolici. naletela sva na znano židovsko pokopališče. bilo je kot v filmu.
Slika

Slika

hitro sva pogledala zemljevid in se odločila za obisk nekaj mestec, vasic in naletela na to ogromno cerkev, ki je že sama po sebi bila kot mesto:
Slika

očitno je to bil pomemben kraj, vendar sva si ga ogledala bolj v turističnem stilu in odšla na podeželje:
Slika

ko pogledaš to ograjo, vidiš, da je lahko življenje zelo enostavno. ne potrebujemo veliko, da bi bili srečni. pri nas v sloveniji imam občutek, da se ljudje od sreče želijo ograditi z betonskimi, zidanimi, visokimi ograjami..... oz. kot je nekako moda.... ograje iz "cipres", katere po mojem okusu še vedno sodijo samo na pokopališče ali druge klimatske pogoje.
Slika

narava in brezmejnost je tisto, kar me izpolnjuje! moravska je definitivno ta, ki mi ugaja:
Slika

kmalu zatem je sledil tel. klic. poklicali so naši stari mini prijatelji iz Brna, ki se žal srečanja niso mogli udeležiti, so pa naju prišli vsaj pozdraviti. hitro sva se podvizala proti kampu, kjer sta naju čakala Jarek in Jana! tu smo morali proslaviti 10. obletnico poznanstva, ki se je začelo prav na Naroze mini srečanju. pivo je bilo poceni, zelo dobro, vendar šele drugo jutro sem videl napis za šankom, da je bilo za cca. 150% močnejše od naših slovenskih.
Slika

žal je tu zmanjkalo slik. ko sta je pozno ponoči Jarek in Jana poslovila, so nas priključili sosednji mizi, kjer je bil znan avstrijski mini klub. že leta vodi klub in forum oz. nekakšen blog, ki pokriva avstrijska dogajanja. vsem priporočam, da si ogledate njihove aktivnosti na:
http://minifreunde.at/2013/0929_straznice/bericht.htm
Andreas je simpatičen fant s katerim sva se spoznala pred cca. 10 leti na angleškem turbo mini forumu. srečala sva se pa prvič leta 2004 prav na srečanju minijev na češkem. ker je tudi sam imel na svojem mini vanu turbino sva hitro našla skupni jezik.... in tokrat nadaljevala temo o turbo minijih. šele drugo jutro mi je kapnilo da je bil zraven eden največjih mini intuzijastov Michael, zbirateljev cooperjev in še ne tako nedavno svojo trgovino. noč je seveda šla v jutro. po daljšem počitku nas je sonce privabilo iz kočic, kjer sem si lahko pogledal minije avstrijske ekipe:
Slika

kmalu zatem sva oba še skisana se srečala z Andreasom:
Slika

Slika

ups,.... očitno so povezani z znanim kitajskim mini klubom:
Slika

ja, pa so od minija. preverjeno!
Slika

vem, da bo ob tej sliki poskočil naš član foruma Rdeči baron. weller-ce so še v originalni beli barvi z značilnimi črtami.
Slika

teh pa še nikoli nisem videl, ne glede na home made wheel center:
Slika

čehi so veliko bolj spretni pri nabaljvanju minijev od nas. saj večino dobrih minijev iz italije, nemčije, avstrije gre na češko. tu je še en tak primer z zelo originalnim innocentijem.
Slika

naslednje leto bo potrebno iti na praško srečanje.
mini nalepke pa kažejo na izvirnost, kot še niti v eni državi do sedaj.
Slika

sicer so pa tudi madžari posrečeni pri svojih nalepkah:
Slika

MK2 Cooper S....
Slika

da be bi kdo mislil, da čehi ne poznajo ACE CAFE! drugo leto je IMM v angliji in gremo kot klub v ACE CAFE!
Slika

čas je bežal in čakala naju je še pot na slovaško, zato sva se poslovila od začasnega bivališča, ki je bil to leto premalo izkoriščen luksuz:
Slika

obiskala sva še grad v neposredni bližini:
Slika

in ne daleč stran je bila tudi slovaška meja:
Slika

pozor omejitve!
Slikatudi slovaška je tako kot češka polna Tesco trgovin, ki so pravzaprav angleške in mi vedno obujajo spomine na vožnje in obiske anglije z minijem. Tesco nam je vedno nudil wc :roll:
Slika

slovaki imajo svojo revijo o starodobnikih (čehi pa če se ne motim dve ali celo več revij):
Slika

notri pa oglas!!!!
ste ga našli? austin 1300 se prodaja za steklenico dobre šljivovice!!!!!!!!
Slika

našli smo tudi Uniona! seveda, cenejšega kot pri nas.
Slika

mi pa smo kupili nekakšno tradicionalno češko domačo kokto, ki je to leto bila še v različnih okusih.
Slika

juhu Kofola!!!
Slika

še en simpatičen slovaški prometni znak v slovo na poti domov:
Slika

pot nas je potem vodila po vaških poteh do Bratislave, potem pa klasika naprej proti avtocesti Dunaj- Maribor.
tako se je končalo zadnje večje mini srečanje na češkem.
upam, da vas je branje pritegnilo in se naslednje leto še kdo priključi 8-)
Mini loves me

puma79
spremljevalec
Prispevkov: 171
Pridružen: 11 Apr 2010, 23:56
Model: inocennto
Motor: 1275
Letnik: 1968
Kraj: Strunjan-Portorož

Re: Češko srečanje Naroze mini 2013

Odgovor Napisal/-a puma79 » 28 Nov 2013, 01:29

Grega....dober turistnicni potep si prezivew.... :)
Nebi blo slabo it...sam zaw casovno vsaj meni ne znes
:clap:

inno
spremljevalec
Prispevkov: 104
Pridružen: 22 Maj 2009, 23:56
Model: innocenti 1001
Motor: 998
Letnik: 1975
Kraj: Kamnik

Re: Češko srečanje Naroze mini 2013

Odgovor Napisal/-a inno » 30 Nov 2013, 21:51

Odlična reportaža. Prelepa pokrajina ter zanimiva arhitektura.

Uporabniški avatar
gregor.tm
Administrator Moderator
Prispevkov: 1108
Pridružen: 15 Jan 2009, 13:42
Model: traveller
Motor: 850, 1275 + turbo
Kraj: Maribor

Re: Češko srečanje Naroze mini 2013

Odgovor Napisal/-a gregor.tm » 01 Dec 2013, 22:29

hvala na spodbudnih besedah ;)
ja, češka ima zelo simpatična srečanja. v tej temi nisam preveč predstavljal minije, ker so ti v veliki meri že predstavljeni v starejših rubrikah iz predhodnih srečanj.
Mini loves me

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost