tour de kafana (zaključek mini sezone v Srbiji)

Odgovori
Uporabniški avatar
gregor.tm
Administrator Moderator
Prispevkov: 1108
Pridružen: 15 Jan 2009, 13:42
Model: traveller
Motor: 850, 1275 + turbo
Kraj: Maribor

tour de kafana (zaključek mini sezone v Srbiji)

Odgovor Napisal/-a gregor.tm » 15 Dec 2012, 02:57

v preteklem letu mojega neobjavljanja se je zgodilo kar nekaj mini dogodkov.
ker ne vem s katerim bi pričel sem si izbral meni enega ljubših.

začelo se je čisto nedolžno, spontano.
nekega večera sem nekje ob enih zjutraj preko skypa dobil obvestilo od Jeffa, da si je zaželel ponovno iti v Srbijo, istočasno ga je srbski mini klub tudi povabil v goste.
večini znan Jeff Rugels je med drugimi tudi urednik mini magazina http://www.myfavouritemagazines.co.uk/c ... scription/
povedal sem, da ni nič lažjega, ker grem v kratkem v srbijo. kot imava navado ga poberem na letališču i gremo skupaj naprej.
to kar mi je pri Jeffu vedno všeč, da je človek od akcije!!! rečeno storjeno! potrebno je bilo samo še rezervirati letalsko karto iz anglije. žal je imel Jeff samo štiri dni časa za dopust, jaz pa celi teden.... tako, da je bilo tokrat lažje leteti kar direktno v BG.

od tu naprej se začne slikovni zapis.
na žalost je družinski fotoaparat ta čas bil v londonu z ženo, jaz pa sem vzel garažnega, ki ga imam samo za slikanje del na minijih.
in zgodilo se je najhuje..... fotoaparatu je že po prvi sliki začela utripati lučka za prazno baterijo :?

predno sem odšel na pot je bil narejen program s strani srbskega mini kluba. odločili so se da na datum najinega prihoda naredijo zaključno vožnjo za to leto. poimenovali so jo Tour de Šumadija.
program je bil kar bogato poln:
U dogovoru sa aktivnim clanovima kluba ,napravili smo zamenu - umesto Bele Crkve dogovoreno je da destinacija bude srce Šumadije

Plan i program voznje (ekskurzije)


polazak 27.10.2012
-9h skup u kafani na kafici po dogovoru
-9h i 30 min polazak
marsuta kretanja je stari Avalski put preko Trešnje, Ralje i dolazak u Sopot
-10h -10 15 min dolazak u Sopot i dorucak - vruc burek
-10h 45 min polazak na Kosmaj i voznja kroz fenomenalan pejzaz,spustanje niz Kosmaj ka Mladenovcu, i ide se ka Toploli
(naravno stajanje u svaku kafanu :) )
-12h- dolazak u Orasac, obilazak spomenika prvog Srpskog ustanka i pravac kafana Karadjordjev vajat, na kafu pivo rakiju ili ko je ogladneo kazu da imaju najbolju jagnjetinu ispod saca
http://www.karadjordjevvajat.com/galerija.html
-13h polazak i put ka Arandjelovcu
-13h 30 min dolazak u apartmane i pauza
smestaj je fenomenalan i cena je 1700 din po osobi sa doruckom(tradicionalan dorucak :kajgana kajmak sir, prsuta, kobasice, kiselo mleko, lepinja...)
http://etnoselodivljakovac.com/vajati.html
-14h 30 min polazak na Oplenac i opet mala voznja
-od 15h do 17h obilazak Oplenca ,crkve, muzeja , vinarije... cena karte je oko 200 dinara
http://www.oplenac.rs/
-17h polazak u sjajno mesto nadomak Arandjelovca gde nas do njega vodi vinski put, Vinarija vrbica i restoran Tarpoš,vecera ili kasni rucak (cene neznam koje su ali vredi uzivati u ovom raju)
http://vinarijavrbica.rs/restoran
-u apartmane kada se stigne :pivo:

nedelja 28.10.2012
-9h dorucak i kafica...uzivancija
-11h polazak put Beograda istim putem
planirano je posetiti jos koju kafanu , kao npr kafana kod Tome i Nade na Kosmaju i druge...
-za kraj poseta Avalskom tornju

zadrzavamo pravo izmene programa u slucaju nekih promena u organizaciji, kao i satnice su navedene okvirno koliko je to moguce iz glave za racunarom, sve zavisi ko gde u kojoj kafani zagine , samo da se ne kupimo u povratku :laughing:

ko smo videli koliko je postankov v gostilni smo to kmalu preimenovali v Tour de kafana ;)
zjutraj me je pričakal Gajudin Igor. skupaj sva se odpravila proti Vladimirju in Jeffu. vsi smo presedli v en avto in prva fotka je že tu:
Slika

in kam smo najprej šli?
seveda v mini garažo Goranu, ki je znan beograjski zbiratelj minijev in že dvakrat udeleženec mini meehinga:
Slika

vedno je poseben občutek biti v mini garažah. Goranova Garaža je nabito polna. v njej je veliko zanimivih projektov, delov, patine in v zraku vse polno mini intuzijazma.
tudi dvorišče je polno zanimivih projektov. tudi sam Jeff je z aparatom v roki šel od minija do minija. v ozadju pa se vidi prekrasen GT!
Slika

dvorišče je resnično prepolno. seveda največjo radovednost vzpodbujajo pokriti miniji.
Slika

edini meni znani zlati austin 1300, ki je bil izvedenka najbolj bogato opremljenega austina 1300!. izdelan je bil v nekdanjem novomeškem IMV-ju.
Slika

po obisku smo se morali malo spočiti. kam? ja v gostilno 8-) tam so se zbrali še preostali člani kluba, še posebno sem bil vesel naših starih udeležncev mini meehinga Almo, Sinišo in Marka. kot je navada gre jutranje pivo na prazen želodec.... večina pa želočno kislino razreči še z rakijo oz. domačo šljivko. :o
žal tu ni nastala niti ena fotka. verejetno zaradi vseh hlapov v klubskem prostoru, ki ga imajo kar v gostilni v centru Beograda.
šli smo na prvo etapo! komaj smo prišli do Avala, že smo se ustavili! zaradi Yuga!!!
namreč slučajno smo naleteli na hitrosno dirko Avale, večina udeležencev pa je tekmovalo z Yugo-ti.
Jeff je oboževalec Yugo vozil in takoj je skočil iz avta z njegovim preogromnim fotoaparatom. ni ga motil niti dež, niti hladno vreme.
Slika

z Jeffom smo morali pregledati prav vsakega Yugota!
Slika

ta me je spomnijla na MG metro iz 80tih:
Slika

res da je kolo simpatično, vendar ti vijaki so mi delovali zelo grozlijovo:
Slika

ko smo zapustili Yugote nas je pot vodila proti Mladenovcu:
Slika

pot nas je vodila po prelepi pokrajini Šumadije. zelo je bila zanimiva, kajti nikoli se še nisem vozil po teh krajih in narava je čisto drugačna, kot sem je vajen v Srbiji. ravnica se je izgubila in povsod so prekrasni nizki hribčki, redko poraščeni s starimi hišami, vijugastim cestami in še mnogo vozil, kot smo jih bili vajeni pred več kot 30 leti.
na žalost je bila prognoza vremena zelo slaba. pred srečanjem sem bil doma še v kratkih rokavih, naenkrat pa dež, zelo mrzlo oblačno vreme itd... vendar se je od nekod prikazalo sonce, samo da bi nas osrečilo.
V vasici, katero je pozabil sam čas smo se ustavili na bureku!!!!
Slika

ker žal niso imeli vege bureka, mi je preostalo samo listnato testo in jogurt. v srbiji se še dan danes večina bureka, če ne ves burek dela iz svinjske masti. olja ne poznajo. nekateri so pojedli celo dva bureka :o
Slika

moja malica je bila hitro prebavljena. na vso srečo je Alma, ki ima prav tako rastlinojeda :P imela za primer v sili svoje sendviče. nesebično jih je podelila z menoj in tako sem ušel lakoti. moram pa priznati da so njeni sendviči z domačim srbskim ajvarom bili preodlični! HVALA!!!
Slika

ker smo bili na gostilniški turneji smo se ponovno kmalu ustavili v gostilni etno vasi.
Slika

takoj se je pričelo nazdravljanje z novo rundo piva. Jeff pa je moral poskusiti kuhano žganje po mojih kriterijih v trojni porciji.
Slika

jaz sem namesto alkoholnih hlapov izkoristil čas za ogled nadvse zanimive okolice:
Slika

pot me je vodila skozi stara vrata do dvorišča z apartmaji z majhimi hiškami, ki jih imenujejo vajati.
v srbiji je postalo moderno, da po vaseh kupijo stare hiške in jih na novo postavljajo v nekakšno umetno zgrajena manjša naselja in so potem na uporabo kot apartmaji zraven gostinske ponudbe.
Slika

človek si zaželi, da bi ostal kakšen dan dlje. daleč stran od mestnega vrveža, cest lahko zašlišiš tišino! tišino in mir katerega na razne načine tako močno iščemo v vsakdanjem življenju. etno vas di da občutek, kot da se je čas zaustavil.
Slika

ponovno smo sedli v avte i krenili dalje na pot. šli smo proti mestu Aranđelovcu na vrh hriba, kjer so nas čakali rezerverani apartmaji v vajatih oz. etno vasi. sobe so bile prijetne in prav fajn, čeprav žal nimajo veze z originalnostjo. hiške od zunaj se zgledale kot nekoč oz. verjetno kot pred stotimi leti, notranjost pa kot tipična slovenska brunarica, narejena brez občutka.
sobo sva delila z Jeffom in seveda zraven postelje je dobil mesto tudi mini magazin, da bi lažje analizirala objavljenje reportaže, minije itd.
Slika

kamlu smo sobe zapustili, kajti zabava se je nadaljevala v gostilniškem prostoru etno vasi. pravi Levi so se začeli vrstiti po mizi.
Slika

vendar to ne bi bila prava tour de kafana, če bi se tu vso dogajanje ustavilo. taxiji so nas odpeljali do Aranđelovca. tam nas je pričakal Proka, ki je znan lasntik minijev. predno mi je uspel pokazati garažo smo morali po srbski navadi najprej v gostilno z veliko hrane oz. veliko, prav zares veliko mesa, čevapov, itd. da bi se to prebavilo je bilo potrebno zaliti z še več topil v alkoholni obliki :roll: ..... seveda pivo ni več zadostovalo in potrebno je bilo uporabiti veliko močnejšo šljivovico. :violin:
Slika

po jedi nas je splet okoliščin pripeljal, da sva z Jeffom videla Prokino garažo. no že prizor pred garažo je bil zanimiv. njegov bivši oranžni mini, ki je bil že dvakrat izbran za najoriginalnejšega minija v srbiji in rumeni mini od Jovanovskega.
Slika

znan bivši mini je bil objavljen tudi v reviji. seveda sva jo z Jeffom morali prelistati ;)
Slika

v garaži pa je bil shorty. skrajšan mini katerega je moč videti na balkanski minijadi. brez strehe, brez vrat, poliman z obrazi skupine The Beatles:
Slika

tudi nalepke iz starih nostalgičnih časov so še na garažnih vratih:
Slika

po ogledu garaže smo šli na novo lokacijo po novo pijačo. hotel s 5 zvezdicami je kot mars v mestecu Aranđelovac. nikakor tam ne sodi kljub temu da je to bil nekoč prestižni kopališki kraj. tudi mi se v njem nismo domače počutili. šli smo v gostilno z muziko kjer so nam prijazno povedali da je šele 21h in da se muzika začne vreteti šele od 23h.
Slika

vrnili smo se nazaj na domačo pijačo v etno vas, kjer smo imeli apartmaje. upal sem da tam tudi ostanemo. venadar smo se morali vrniti v mesto na živo muziko. po dveh zamenjanih diskotekah, kjer pijača in runde padajo eno za drugo (ne vem kdo uspe to vse spiti) smo nekako ob 3:30 zjutraj uspeli priti do spanja. seveda tu je zmanjkalo filma v fotoaparatu in tako je ostalo ogromno nezapisanega in cenzuriranega.

zjutraj, ko smo se uspeli zbuditi nas je pričakal tradicionalen srbski zajtrk in preostali del mini ekipe, ki se nam je pridružil za nedeljesko vožnjo in druženje. lepo je bilo videti stare mini prijatelje.
Slika

do tu sem uspel prevesti v slovenšino. preostanek reportaže je napisan v srbščini, ker sem pisal najprej za njihov forum. prevod kmalu sledi!!!

moja prva mini vožnja je bila u žutom miniju jovanovskog. kako več neko vreme pratim tog minija na forumu posebno mi je bilo drago i sesti u njega. moram pohvaliti veoma komaktnu vožnju koju pruža i neverovatnu snagu 850 motora!
Slika

super mi je rešenje sa novcima i prekidačem
ja odmah nisam znao u čemu je štos ali nadam se da čete vi pronači pravi odgovor čemu služi to rešenje!
Slika

najbolji miniji!!!!
Slika

i tako smo došli do Oplenca, naše krajne točke tour de šumadija!
Slika

ja sam bio oduševljen unutrašnjostjom. prekrasni mozaiki i jako mi je žao da nisam uspeo zapamtiti zanimljive podatke vezanane za izgradnju:
Slika

video sam mnogoštošta u svetu. ali unutrašnjost me nije pustila ni malo ravnodušnog:
Slika

mozaike bi mogao gledati satima i nebi bilo dovoljno:
Slika

i Jeff je bio fasciniran:
Slika

a napolju su fascinirali miniji!!!
Slika

Dalibor je pokrenuo grupu i krenuli smo prema vinariji porodice Karađorđević:
Slika

tu je bilo jako zanimljivo predavanje o istorije vinarije. lepo je bilo i siči u podrum po veoma zanimljiv kamenim stepenicama:
Slika

ima tu sačuvanih i starijih godišta. pravo čudo je kako su preživele ove boce a uz njih ide i zanimljiva prića:
Slika

od tu dalje je došla i vožnja sa Daliborovim minijev ljubičicom!!!
iskreno rečeno kad sam vido ovog leta minija mislio sam OK.... nekako se vozi. izgleda dobra osnova za obnovu. ali kad sam ovoga puta seo u njega video sam da sam se jako varao. mini je predobar u vožnji. neverovatno kompaktan i živ!!!! mislim da je u mehanskom stanju u samom vrhu minija.
Slika

svaka priča ima i svoj kraj.
na žalost ova je imala prebz kraj. vreme je proletelo, ostalo je nekoliko malo slika i puno sečanja.
stali smo na zadnjoj stanici na kojoj smo se i pozdravili sa društvom odakle je svako krenuo svojim putem.
Slika

hvala vam na predivnoj organizaciji.
hvala na vam pozivu i svoj pažnji.
hvala na provodu, vožnjama, da sam mogao da doživim prekrasnu šumadiju.
Mini loves me

Uporabniški avatar
big healey
spremljevalec
Prispevkov: 49
Pridružen: 12 Feb 2009, 15:17

Re: tour de kafana (zaključek mini sezone v Srbiji)

Odgovor Napisal/-a big healey » 15 Dec 2012, 12:41

Lepo, zelo lepo! :clap:

puma79
spremljevalec
Prispevkov: 171
Pridružen: 11 Apr 2010, 23:56
Model: inocennto
Motor: 1275
Letnik: 1968
Kraj: Strunjan-Portorož

Re: tour de kafana (zaključek mini sezone v Srbiji)

Odgovor Napisal/-a puma79 » 17 Dec 2012, 03:12

zanimiw potep :D

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost